‘Eigentijds koken met smaken en geuren uit grootmoeders tijd’

BRAAMT/GROESSEN – Vijf kinderen gaan samen met hun opa of oma op maandag 8 oktober de strijd met elkaar aan in een spannende kookwedstrijd tijdens het Liemers Kookfestijn. Elk kookduo is daarbij gekoppeld aan een bekende Liemers chef-kok. Samen koken ze een hoofdgerecht van lokale producten.

José Vleeming en Berry van de Ven voor de keuken van Mezzo.

José Vleeming bedacht de kookwedstrijd voor het project Korte Ketens in het Liemers Landschap. “Heel kort door de bocht is dat een initiatief om regionale producenten en consumenten dichter bij elkaar te brengen”, vertelt Vleeming. De Liemers heeft een keur aan bedrijven die groente, fruit, molenaarsproducten, paddenstoelen en vlees produceren. Alles van uitstekende kwaliteit. Helaas weten nog te weinig mensen van hun bestaan.”

Daar probeert het project Korte Ketens verandering in te brengen. Vleeming: “Met het Liemers Kookfestijn komt die bewustwording een klein stukje dichterbij. De kookduo’s hebben een aantal regionale producenten bezocht om zich te oriënteren. Ze koken hun wedstrijdgerecht met zoveel mogelijk producten uit de streek. De kers op de taart is de coaching door een chef-kok van een regionaal restaurant.”

Chef-koks
Vleeming vond de chef-koks van restaurant Villa Copera in Tolkamer, De Heerlijckheid Herwen, Thoen & Thans in Oud-Zevenaar, Eet-Lokaal en De Minnarije in Zevenaar, Steak’m in Nieuw-Dijk en Mezzo in Braamt bereid om mee te werken. “Helaas vielen onderweg twee kookduo’s af”, zegt Vleeming. “Daardoor hadden de chef-koks Martijn Huntink van Steak’m en Berry van de Ven van Mezzo geen taak meer. Maar gelukkig heb ik ze wel voor het kookfestijn kunnen behouden. Martijn als jurylid en Berry staat ons nu als een soort ‘supervisor’ bij.”

Berry van de Ven runt samen met zijn vrouw Wendy Mezzo Restaurant & Kamers in Braamt. In zijn Frans-Italiaans georiënteerde restaurant maakt hij gebruik van hele zuivere producten. “Ik kook selectief met producten uit de eigen omgeving”, vertelt hij. “Je hebt in deze regio zoveel mooie producten, waar een hele filosofie achter zit. Het is alleen heel lastig om ze van de boer hier te krijgen. Daarom spreekt het verhaal achter Korte Ketens me zo aan. De ketens moeten korter, waardoor het goedkoper en dus aantrekkelijker wordt om met lokale producten te koken.”

Van de Ven was dan ook direct enthousiast toen Vleeming hem vroeg mee te doen aan het Liemers Kookfestijn, dat onderdeel is van het project Korte Ketens in het Liemers Landschap. “Hartstikke leuk”, vindt hij. “Ook door de combinatie kind en grootouder. In mijn restaurant probeer ik ook de smaken en geuren van vroeger, uit oma’s tijd, terug te brengen. Die maak ik alleen wat spannender, gezonder en eigentijdser. Zo komt de hete bliksem en hutspot van grootmoeder terug, maar op een eigentijdse manier.”

Ambassadeurs
De vijf kinderen kunnen daarbij volgens Vleeming en Van de Ven mooi als ambassadeurs van de lokale producten worden ingezet. “Ik geef ze adviezen en probeer mijn eigen enthousiasme bij ze over te brengen”, zegt Van de Ven. “Ook willen we een stukje bewustwording bijbrengen”, vult Vleeming aan. “En hopelijk kunnen zij dat vervolgens weer overbrengen op hun leeftijdsgenootjes en ouders.”

Het Liemers Kookfestijn vindt maandag 8 oktober plaatst in de Groene Schuur in Groessen. De eerste kookduo’s beginnen om 15.30 uur en de tweede groep kookt van 17.30 tot 19 uur. Vleeming: “De gerechten worden beoordeeld door een driekoppige jury, die naast Martijn Huntink bestaat uit Tom Lamers en Henk Zomerdijk.” Bij de gerechten wordt een wijn van wijnboer Leon Masselink uit Gendringen geserveerd. “En Edwin Raben, de beste sommelier van Nederland, kiest de wijnen bij de menu’s.”

Voedselmanifestatie
De winnaars van het kookfestijn worden dinsdag 16 oktober gehuldigd tijdens de Liemerse Voedselmanifestatie bij Intratuin in Duiven. Hier is een voedselmarkt met regionale producten en staat ook een stand van Korte Ketens in het Liemers Landschap. De Liemerse Voedselmanifestatie begint om 13.30 uur en duurt tot 17 uur.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.