Eerste project Montferlandse energiecoöperatie kampt nog met naweeën zware bevalling

DIDAM – De zonnepanelen zijn nog niet aangesloten op het stroomnet. Dat gebeurt woensdag pas. Toch werd het collectieve zonneproject Diemse Zon gistermiddag al geopend. De opening vond plaats achter appartementengebouw ‘de Ludgerus’, waarvan het dak ruimte biedt aan een groot deel van de eerste 386 verkochte zonnepanelen.

De overige panelen liggen op het dak van een appartementencomplex aan de Singel in Didam. Beide gebouwen zijn eigendom van woningcorporatie Plavei, die de daken hiervoor beschikbaar stelt aan initiatiefnemer Energiecoöperatie Montferland Klimaatneutraal (EMK).

“Ons eerste project is een zware bevalling geweest”, zegt Bart Jan Krouwel, voorzitter van EMK. “En we zitten nog in een grote nawee. De panelen zijn nog niet aangesloten op het net, omdat het bedrijf dat dat moet doen te druk is. Er is ons echter verzekerd dat dit 17 juli gebeurt.”

Deelnemers
Het zonneproject levert duurzame stroom aan 35 huishoudens in Didam en omstreken. Daarnaast zijn er 47 panelen voor Plavei, die stroom opwekken voor de algemene voorzieningen in de gebouwen, zoals de lift en verlichting van de trappenhuizen. “We gaan ook ‘de Hoeksteen’ aan de Lockhorststraat in Didam beleggen met panelen”, vertelt Krouwel. “Maar dat doen we pas als alle panelen, die op het dak van het complex passen, zijn verkocht. Hiervoor hebben de eerste mensen zich al aangemeld.”

De zonnepanelen op het dak van het appartementengebouw aan de Singel. Foto Gelderdrone Didam

Diemse Zon is bedoeld voor mensen die zelf zonne-energie willen opwekken, maar dit niet op hun eigen dak kunnen. Zij kunnen samen met anderen zonnepanelen leggen op een dak in de buurt. Dit wordt ook wel een postcoderoosproject genoemd. Lokale bewoners en ondernemers kunnen deelnemen door certificaten te kopen van de coöperatie.

Krouwel: “Het hoofddoel van EMK is om concrete projecten te realiseren die bijdragen aan de doelstelling van de gemeente Montferland om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Diemse Zon is ons eerste project.”

Burgerinitiatief
EMK werd ooit bedacht als burgerinitiatief. Paul Meijer nam hiertoe het initiatief en richtte de energiecoöperatie in december 2016 op. Inmiddels bestaat EMK uit dertien personen, waarvan drie bestuursleden. John Rebergen uit Stokkum en Erik Derksen uit Nieuw-Dijk sloten zich een jaar geleden aan bij EMK. Derksen neemt ook deel aan het zonneproject Diemse Zon en kocht negentien zonnepanelen.

“Ik ben al heel lang met energie bezig”, zegt Derksen. “Bij de bouw van ons huis in 1998 hebben we al zonnecollectoren op het dak gelegd. Toen ik van dit initiatief hoorde, was ik meteen geïnteresseerd en heb ik me aangesloten bij EMK. We doen ook mee aan het zonneproject, omdat er op ons dak geen ruimte meer is voor voldoende zonnepanelen bij de collectoren. Bovendien is dit financieel aantrekkelijk en zit het onderhoud bij de prijs in.”

Rebergen doet niet mee aan het zonneproject, omdat hij in Stokkum net buiten het postcodegebied woont. “Het is de bedoeling dat EMK in ’s-Heerenberg eenzelfde project start, waaraan ik ook deel wil nemen.” De Stokkummer is van huis uit techneut en beheert voor zijn werk totaalinstallaties. “Ik heb me altijd al geërgerd aan verkwisting van energie en vervuiling. Daarbij wil ik me graag verdienstelijk maken voor de energietransitie. Energiecoöperatie Montferland Klimaatneutraal sprak me het meeste aan, omdat het een burgerinitiatief is.”

Energiecoaches
Zowel Derksen als Rebergen zijn inmiddels ook energiecoach. Ze lieten zich hiervoor opleiden bij AGEM, de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij die het zonneproject Diemse Zon steunt. Een energiecoach helpt bewoners om energie te besparen door kleine aanpassingen in huis.

“Wij gaan dit in Montferland doen”, vertelt Derksen. “We geven de mensen advies hoe ze thuis energie kunnen besparen en proberen een stukje bewustwording te creëren. Zo wil ik graag mijn kennis en kunde op het gebied van techniek en energie ten dienste stellen van de maatschappij.”

“Ik ben nu 60 en heb er behoefte aan om mijn kennis over te dragen aan de jongere generaties”, zegt Rebergen. “Maar ik wil de mensen ook iets bijbrengen over hoe ze verkwisting tegen kunnen gaan. Zo moet je een koelkast of diepvries van 25 jaar oud eigenlijk meteen je huis uit doen. Die vreten energie.”

De zonnepanelen op het dak van ‘de Ludgerus’. Foto Gelderdrone Didam