Column: Een dagje mee met notaris Laarberg

Ik vind het zelf erg leuk om te horen hoe iemands werkdag er nou eigenlijk uitziet, maar soms is dat best lastig uit te leggen. Zoals bij één van mijn broers en bij mijn zwager: de een doet iets bij een bank en de ander doet iets met aandelentransacties. Ik begrijp er nog steeds niets van. Ik kan mij dus goed voorstellen dat er mensen zijn die zich afvragen wat een notaris eigenlijk doet op een dag. Nou, best wel veel verschillende dingen.

Ik begin vaak met vragen aan de medewerkers of er nog iets is dat ik moet weten over bijvoorbeeld een zaak die net binnen is, of iemand dringend gebeld moet worden en of zij vragen hebben over een dossier. Dan start ik de computer op en lees wat e-mails. Even snel erdoorheen om te kijken of er iets is dat ik gelijk kan beantwoorden, doorsturen of wegdoen.

Meestal heb ik om 9.00 uur een afspraak. Dat kan een bespreking zijn over testamenten, de oprichting van een stichting of BV, de afwikkeling van een boedel of het passeren van een akte; de levering van een huis en hypotheek bijvoorbeeld. Na gemiddeld drie verschillende besprekingen, met soms één persoon en heel soms meer dan tien, is er even tijd om te bellen met cliënten die vragen hebben over uiteenlopende zaken, zoals het overlijden van een tante, een wijziging van de statuten van een vereniging, het vestigen van een hypotheek voor de belastingdienst of het fuseren van bedrijven. 

Na nog enkele e-mails te hebben verwerkt, is het tijd om te lunchen. Ik vind het fijn om even, al is het maar een halfuur, wat anders te doen: met de honden spelen, kijken of de kipjes een ei hebben gelegd of de was ophangen. Gewoon even niets dat met kantoor te maken heeft. Daarom is ons kantoor ook altijd gesloten tussen de middag. Al het personeel gaat er even uit om een wandeling maken of boodschappen te doen.

Na nog drie of vier besprekingen, e-mails en telefoontjes (kan ook over de printer gaan, of over een advertentie, sponsoring, de koffie of andere kantoorzaken) moeten er ook nog ergens tussendoor gelden uitgeboekt worden. En dan moet ik ook nog zien dat ik conceptakten controleer, zelf akten en brieven maak, stukjes schrijf en presentaties voorbereid.

Om 17.00 uur ben ik wel blij dat ik de kantoordeur kan sluiten en mijn huis binnenloop. Dan begint het privéleven, met alle drukte die daarbij hoort, want de tijd nemen voor mijn man, kinderen, ouders, familie, vrienden en onze dierenschare vind ik óók erg belangrijk.

Aletta Laarberg-Trynes
De notaris die nog tijd voor je neemt!