Duurzame woning in één dag aan Trambaan Lengel

LENGEL – De eerste plannen voor nieuwbouw aan de Trambaan in Lengel dateren al van 2004. De eerste schop ging echter pas onlangs de grond in. Maar nu de bouw eenmaal is gestart, gaat het ook snel. Binnen twee weken is de bouwplaats al gevuld met de eerste dertien woningen.

De dertien MorgenWonen-woningen in Lengel staan er binnen twee weken. Foto MorgenWonen

“De woningen zijn in onze fabriek in Coevorden gebouwd en elke woning wordt binnen een dag op de bouwplaats in elkaar gezet”, vertelt David van der Hulst, regiodirecteur Bouw & Vastgoed bij VolkerWessels, tijdens de officiële opening van het bouwproject. “Daardoor hebben de woningen een heel hoog afwerkingsniveau. Als je in weer en wind moet metselen, gebeurt dat niet altijd even zuiver. In de fabriek zijn de condities veel beter, wat resulteert in een betere kwaliteit woningen.”

Duurzaam
Maar niet alleen de snelheid van bouwen maakt het bouwproject aan de Trambaan in Lengel bijzonder. De zogenaamde MorgenWonen-woningen zijn ook heel duurzaam. “Als de bewoner er goed mee omgaat, krijgt hij aan het einde van het jaar geen energienota”, zegt Rik Hulsman, manager Markt & Innovatie bij VolkerWessels.

“De rijwoningen zijn helemaal van beton en worden los van elkaar gebouwd. Ze hebben geen gasaansluiting, alleen elektriciteit. Verder zijn ze voorzien van zonnecellen en een warmtepomp. De CO2-uitstoot is daardoor vrijwel nihil. Bovendien kunnen we ze ook weer demonteren en elders opbouwen. Dat maakt de woningen ontzettend duurzaam.”

De MorgenWoning staat binnen een dag. ’s Morgen om 7 uur wordt er gestart met de bouw en ‘s middag om 15 uur zit het dak erop. Hulsman: “Vervolgens hebben we nog drie weken nodig voor de afwerking. De huizen worden in een half jaar woonklaar opgeleverd. We installeren de keuken en badkamer en leggen zelfs de tuin aan. Omdat ook de energiebedrijven er nog in moeten, duurt het wat langer voor de huurder daadwerkelijk kan wonen.”

Diversiteit
Naast de dertien MorgenWoningen worden er aan de Trambaan in Lengel ook nog veertien rijwoningen, vier twee-onder-éénkapwoningen en vier levensloopbestendige woningen gerealiseerd. Deze gaan binnenkort in de verkoop. Zo ontstaat er een grote diversiteit aan woningen.

“Dat maakt dit bouwproject eveneens uniek”, vindt wethouder Walter Gerritsen. “Het is een mooi woonconcept met verschillende typen woningen. Zowel jong als oud, huurder als koper kan hier wonen. Daarmee houd je de gemeenschap levend. Het is dan ook fantastisch dat er weer wordt gebouwd in Lengel.”

Open huis
Voor iedereen die is geïnteresseerd in MorgenWonen is er op zaterdag 22 juli open huis. De modelwoning aan de Trambaan 16 kan van 11 tot 13 uur van binnen en buiten worden bekeken. De woningen worden vanaf oktober in gebruik genomen. Meer informatie op www.morgenwonen.nl.