Duits dweilen op Dieks ‘Haaghehofke’

NIEUW-DIJK – Het zijn drukke weken voor de Vesters Walder Muzikanten. Vierde het orkest vorige week zaterdag nog zijn 30-jarig bestaan met een jubileumconcert bij Stadsbrouwerij de Wittenburg in Zevenaar, vanavond hopen de muzikanten de mensen weer op de banken te krijgen op het ‘Haaghehofke’ in Nieuw-Dijk.

Hier vindt vanavond ‘Das dritte Vesters Walder Muzikanten Biergarten Fest’ plaats. Voor de gelegenheid verandert de binnenplaats van Jhonny en Marian Amting aan de Haaghweg 12 in Nieuw-Dijk weer even in een heuse Duitse Biergarten, compleet met Bayerische vlaggen, biertafels en vlaggen.

“We hebben een grote kraan met een parachutetent, waar de mensen onder kunnen zitten en staan”, zegt Jhonny Amting. “Als het kan gekleed in een lederhose of dirndle en met een goed gevulde bierpul in de hand, om in de juiste ‘Stimmung’ te komen. Het wordt een beetje Duits dweilen, zoals op de oktoberfeesten, maar dan in het klein.”

Daarbij worden er uiteraard Duitse bieren en dranken geschonken en Bratwursten geserveerd. “De toegang is gratis en iedereen is welkom. Maar we vragen de mensen vooraf wel even te reserveren via de website www.vwmkapel.nl of bij ‘unsere Nicole’, nicole@vwmkapel.nl.”

Polka’s, walsen en schlagers
De Vesters Walder Muzikanten staan vooral bekend om hun polka’s en walsen. Het orkest speelt voornamelijk böhmische, moravische en egerländer muziek, maar vermaakt zijn publiek ook al jaren met amusementsmuziek en Duitse schlagers. “We maken er altijd een mooi feest van”, vertelt Amting. “Dat weten ze in Duitsland inmiddels ook. Op zondag 17 september spelen we namelijk weer op een Oktoberfest in het Duitse Bergerfurth-Wesel. Dat is best bijzonder voor een Nederlandse kapel.”

Zaterdag in Nieuw-Dijk speelt de kapel muziek van onder andere Ernst Mosch, Peter Schat en Ernst Hutter. Bekende nummers die verder voorbij komen, zijn bijvoorbeeld Der Alte Dessauer, Siera Madre, Böhmischer Traum en Du hast mich Tausendmal belogen van Andrea Berg. “Maar we kunnen ook prima improviseren en voelen het publiek goed aan”, vindt Amting. “We putten daarbij uit een repertoire van vier- tot vijfhonderd nummers.”

‘Das dritte Vesters Walder Muzikanten Biergarten Fest’ begint vanavond om 20 uur. De kapel maakt tot ongeveer 23 uur muziek. Tijdens de pauzes en afterparty draait DJ Karel Kersjes. De muziek stopt rond 00.30 uur.

“Dit jaar hebben we verder nog ons jaarlijkse culturele evenement met Vlado Kumpan en zijn muzikanten op het programma staan”, besluit Amting. “Op zaterdagavond 2 december vindt de twaalfde editie plaats in Cultuurcentrum De Ogtent in Duiven. Kaarten voor dit concert zijn nu al te reserveren via onze website www.vwmkapel.nl.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.