Droogte verdrijft bewoners Fluisterwoud uit Plantage

’s-HEERENBERG – De Walsteeg is morgen het domein van een enclave elfjes en de kabouters bivakkeren in het weiland bij Grenscafé Peer. De bewoners van het Fluisterwoud, jaarlijks onderdeel van het Mechteld ten Ham weekend, verhuizen zaterdag voor één keer vanaf hun vaste stekkie in de Plantage achter kasteel Huis Bergh richting binnenstad.

De bewoners van het Fluisterwoud zijn dit keer net in de Plantage te vinden, maar in de steegjes, tuinen en weilanden aan de rand van de stad.

De droogte van de afgelopen maanden heeft de sprookjesfiguren verdreven uit het bos. “Een paar weken geleden hebben we samen met de directie van Huis Bergh om de tafel gezeten en besloten dat het niet verantwoord is om dit jaar de Plantage te gebruiken voor onze activiteiten”, zegt Arjen Houdijk, voorzitter van de Stichting Mechteld ten Ham. “De natuur is lange tijd gortdroog geweest, waardoor het risico op brand te groot is. Er komt dit jaar daarom een alternatieve route voor het Fluisterwoud.”

Die gaat deels over de gronden van kasteel Huis Bergh en deels over particuliere gronden, die door de bewoners beschikbaar zijn gesteld. Zo mag de organisatie van het Fluisterwoud gebruik maken van de Wal en de gronden bij de Boetselaersborg, maar ook van de tuintjes en steegjes aan de Walsteeg en Kattenburg.

“We hebben gezocht naar mooie plekken, die passen bij de entourage van het Fluisterwoud”, vertelt Margret Houdijk, die verantwoordelijk is voor de invulling van het sprookjesbos. “En die hebben we mede dankzij Huis Bergh en de bewoners van de binnenstad gevonden. Hier vinden alle activiteiten plaats, die de bezoekers gewoonlijk ook van ons gewend zijn.”

De droogte heeft echter niet alleen gevolgen voor het Fluisterwoud, ook tijdens de overige activiteiten is open vuur verboden. Zo is er het hele weekend een rookverbod op de terreinen van Huis Bergh. Er komt geen smid en er worden  geen stokbroodjes gebakken met de kinderen. Bovendien vindt er geen officiële verbranding plaats. Arjen Houdijk: “Maar we komen zeker met goede alternatieven.”

Gouden Handen Markt
Verder ziet de invulling van het Mechteld ten Ham weekend er grotendeels hetzelfde uit als in voorgaande jaren. Zaterdag is er weer een Gouden Handen Markt vanaf de Hofstraat tot aan het kasteel. De markt is een weerspiegeling van de activiteiten, die in het vroegere creativiteitscentrum Gouden Handen werden gehouden, zoals handvaardigheid, creativiteit, verzamelaars en paranormaal begaafden.

“Er komt echter ook een beren- en knuffeldierendokter”, weet Margret Houdijk. “Huisarts Bart Timmers van Groepspraktijk Huisartsen Bergh en dierenarts Carla van Vught van Dierenkliniek het Lamprei houden ieder spreekuur. Een consult kost een euro en de opbrengst gaat naar de dierenambulance.”

Het koor For Joy uit Stokkum.

Korenfestival
Op zondag is er muziek en zijn er diverse acts en demonstraties. Tijdens het korenfestival in de kerk treden tussen 13 en 16.30 uur treden zeven koren op, waaronder de vrouwenkoren Colours uit Westervoort en AmaZING uit Drempt Vivace uit Ulft. Daarnaast zijn er onder andere optredens van Bergh’s Vocaal uit ‘s-Heerenberg en For Joy uit Stokkum.

Toneel is er van Theater2000 en De Kunstkeet. Verder lopen er zondag uiteraard weer tal van middeleeuwse figuren door de binnenstad, zoals monniken, prostituees, kwakzalvers, kruidenvrouwtjes en allerlei voetvolk, die het publiek vermaken.

Het volledige programma tijdens het Mechteld ten Ham weekend staat op de website www.mechteldtenham.nl. Hier zijn ook alle locaties en tijdens te vinden. Voor het actuele nieuws verwijst de organisatie naar de Facebook-pagina’s van Mechteld ten Ham en het Fluisterwoud.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.