‘Doe ons straks maar een mooie bejaardenwoning’

DIDAM – In navolging op de Ideeëndag in december hielden woningcorporatie Plavei en de gemeente Montferland zaterdag de Bloemenbuurt Plandag. In Meulenvelden konden bewoners het conceptplan bekijken, in gesprek gaan met de bestuurders en hun mening geven. Daar werd massaal gehoor aan gegeven.

Bewoners bekijken de maquette van de ‘nieuwe’ Bloemenbuurt.

“Iedereen kan vandaag binnenlopen en meepraten over de vernieuwing van de Bloemenbuurt”, zegt Marieke Verhoeve namens de gemeente. “Het is een laagdrempelige manier om in gesprek te komen met de mensen. Op deze manier proberen we zoveel mogelijk bewoners te bereiken en ze te betrekken bij het proces.”

Zo konden bewoners van de Didamse wijk zich tijdens de Ideeëndag aanmelden voor het buurtpanel. Zij dachten mee met de woningcorporatie en gemeente over de herinrichting van de wijk. Dat resulteerde eind mei tot een conceptplan, dat de afgelopen weken in een tweetal informatiebijeenkomsten en diverse 1-op-1-gesprekken aan de overige bewoners werd toegelicht.

Ingrijpend
De plannen hebben voor veel bewoners dan ook ingrijpende gevolgen. Van de in totaal 222 huurhuizen worden er mogelijk 73 gesloopt en staan er 136 op de nominatie om te worden gerenoveerd. Maar ook de openbare ruimte wordt aangepakt. Dat dit een grote impact heeft op de wijk beseft ook directeur Arjan ter Bogt van Plavei zich ter degen.

“Daarom gaan we ook bij alle mensen van wie de woning mogelijk wordt gesloopt op huisbezoek”, vertelt hij. “In een maand tijd hebben we al 70 van de 73 gezinnen bezocht. Zo proberen we met iedereen 1-op-1 in gesprek te gaan en kunnen ze in de vrijheid van hun eigen omgeving hun mening geven. Ondanks dat veel mensen overrompeld zijn dat hun huis, waar ze al zo lang en fijn wonen, mogelijk weggaat, zijn alle gesprekken heel goed verlopen.”

Wie zijn mening nog niet kon geven over de plannen, had hier tijdens de Plandag alle gelegenheid voor. Voor Plavei en de gemeente gaf de bijeenkomst bovendien een goed beeld van de stemming in de wijk. “Mochten we nog iets over het hoofd hebben gezien, dan wordt dat vandaag duidelijk en kunnen we het meenemen in de verdere planvorming.”

Na de zomer wordt het plan, aangevuld met alle meningen van de bewoners, voorgelegd aan de bestuurders. Eind 2018 is de presentatie van het definitieve plan.

Sabine en Ruud Peters
Sabine en Ruud Peters hebben een koopwoning in de Rozenstraat. Ook voor hun hebben de huidige plannen voor de Bloemenbuurt grote gevolgen. “Tegenover ons is hoogbouw gepland. Op de hoek van het blok van zes woningen dat deels wordt gesloopt, willen ze een pand van vier lagen bouwen. Als dat doorgaat kijken ze precies bij ons in de tuin waar we net een nieuwe sauna hebben geplaatst.” De twee hopen dat de plannen nog kunnen worden aangepast. “We vinden het prachtig dat de wijk wordt opgeknapt. De woningen zijn echt oud. Ook is het goed dat er meer groen en verkeersremmers komen. Maar we willen geen hoogbouw.”

Willemien Zweers
Willemien Zweers is zaterdag met haar buurvrouwen Erna Vos en Julie van Londen in Meulenvelden om de plannen nog eens te bekijken. De drie wonen in een huurhuis van Plavei aan de Zonnebloemstraat. Die van Zweers staat op de nominatie om te worden gesloopt, de andere twee worden gerenoveerd. “Het was wel heftig toen we het nieuws hoorden”, zegt Zweers (69). “Mijn man was een paar dagen helemaal van slag. We wonen er al 48 jaar, vanaf het moment dat de woningen er staan, en hebben een fijne buurt. Toch willen we niet meer terugkeren. Ik heb tegen Plavei gezegd ‘doe ons straks maar een mooie bejaardenwoning of appartement’.”

Ans Stevens
Ans Stevens is inmiddels 87 en heeft al zestig jaar een koopwoning aan de Polstraat, aan de rand van de Bloemenbuurt. Zij vindt het geweldig dat de wijk nu eindelijk wordt opgeknapt. “Het is echt heel hard nodig”, zegt ze. “We wonen dan wel in de Bloemenbuurt, maar de wijk mag van mij wel wat groener worden. Het is nu een beetje kaal. Ik zou bijvoorbeeld graag een groenstrook voor mijn huis willen. Daar wil ik zelfs wel een deel van mijn tuin voor afstaan. Ik kan zelf niet meer zo goed tuinieren, dan is het mooi als er wat meer groen in de omgeving komt. Ook de tegels van de stoep zijn aan vernieuwing toe.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.