Diverse activiteiten 75 jaar vrijheid in Montferland verplaatst of afgelast

’s-HEERENBERG/BEEK/DIDAM – Het coronavirus heeft ook gevolgen voor de activiteiten en evenementen die in het teken van 75 jaar vrijheid staan. In maart en april is alles in Montferland inmiddels afgelast, maar ook voor mei is het doorgaan van de diverse activiteiten onzeker.

Zeddam
Zo is het bevrijdingsconcert van harmonie KNA in Zeddam op zaterdag 28 en zondag 29 maart in hotel Ruimzicht in Zeddam geannuleerd. Naar een alternatieve datum wordt nog gezocht. Ook de startmanifestatie voor alle Achterhoekse gemeenten op 29 maart in Dinxperlo gaat niet door. Hiervoor wordt eveneens een nieuwe datum gezocht.

‘s-Heerenberg
Het driedaagse evenement van de Stichting Herdenken Bevrijding Bergh, dat in het weekend van 3, 4 en 5 april zou plaatsvinden, is vanwege het coronavirus inmiddels verschoven naar 11, 12 en 13 september. Op het programma stonden onder andere een toertocht met oude militaire voertuigen door Montferland en de Achterhoek en paradroppingen aan de Peeskesweg en Oude Eltenseweg in Stokkum.

Beek en Loerbeek
Ook de activiteiten op zaterdag 4 april in het kader van 75 jaar vrijheid in Beek en Loerbeek zijn afgelast. Naar een nieuwe datum wordt nog gezocht. “Of nog voor 15 juli en anders na 1 september”, zegt Bart Hendricksen namens de organisatie. De vereniging hadden hier onder andere een historische wandelroute en vrijheidsfeest met band georganiseerd.

Kilder
In Kilder zou op 1 april een bevrijdingsconcert worden gehouden. Dat is ook afgelast om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Verhalen over Kilder en omgeving tijdens en na de oorlog en een expositie in het Kelrehuus met uniek foto- en filmmateriaal zouden muzikaal worden omlijst door harmonie St. Jan Kilder.

Didam
Daarnaast zijn er in Didam inmiddels diverse activiteiten gecanceld of verplaatst. Op 3 april is het precies 75 jaar geleden dat de oude gemeente Didam werd bevrijd. Het Oranjecomité had in het kader hiervan een herdenking gepland, vergelijkbaar met vijf jaar geleden. Ook deze gaat niet door.

Verder stond er vanaf 15 april een expositie van de Oudheidkundige Vereniging Didam in combinatie met het kinderkunstproject van Welcom in Meulenvelden op het programma. Die is afgelast, maar wordt wellicht op een later tijdstip toch nog ingericht.

Activiteiten als de bevrijdingsroute in Didam en het Openluchtspel Loil gaan vooralsnog door.