‘Dingen doen waar je blij van wordt’

’s-HEERENBERG/DIDAM – Na Doetinchem en Oost-Gelre heeft nu ook Montferland een Stads- en Dorpskamer. De Dorps-/Stadskamer biedt mensen met een rugzakje een zinvolle bezigheid, structuur en nieuwe sociale contacten. “Iedereen mag binnenlopen en doen waar hij blij van wordt”, zegt beroepscoach Ellis Mecking.

De Stadskamer in ’s-Heerenberg draait al volop. Rechts op de foto is Simone Pastoors, regisseur van de Stadskamer, in gesprek met één van de deelnemers.

De Stadskamer in ’s-Heerenberg draait al volop. Rechts op de foto is Simone Pastoors, regisseur van de Stadskamer, in gesprek met één van de deelnemers.

De Stadskamer in Het Barghse Huus in ’s-Heerenberg en de Dorpskamer in het Albertusgebouw in Didam zijn sinds 2 februari open. Dinsdagmiddag 21 maart vond in Het Barghse Huus de officiële opening van de nieuwe voorziening plaats. “We hebben al twaalf deelnemers”, vertelt Mecking. “Zij hebben dinsdag ook de hapjes en drankjes verzorgd.”

Bianca is inmiddels een trouwe bezoeker van de Stadskamer in ’s-Heerenberg. Elke maandagmorgen, dinsdagmiddag en donderdagmorgen is ze in het Barghse Huus te vinden. “Ik zorg voor de koffie en maak onder andere 3D-kaarten”, zegt ze. “Het bevalt me hier prima. Ik heb wat te doen en ben weer onder de mensen. Sinds twee jaar woon ik in ’s-Heerenberg, maar ik vind het moeilijk om contacten te leggen. In de Stadskamer ontmoet ik gelukkig wel weer nieuwe mensen.”

Dagbesteding
Bianca is één van de mensen die vanuit GGNet bij de Stadskamer dagbesteding zoekt. Zij hebben na hun opname ondersteuning nodig bij hun terugkeer in de maatschappij. “Vroeger vonden ze die bij de Stichting DaAr, onderdeel van GGNet”, vertelt Mecking. “Die is echter door de gemeente wegbezuinigd. Vanuit DaAr is vervolgens de Stadskamer opgericht. We zijn in Doetinchem gestart en hebben daar inmiddels vier locaties voor verschillende doelgroepen. In Oost-Gelre zijn er net als in Montferland twee ‘kamers’.”

De Dorps-/Stadskamer is er echter niet alleen voor cliënten van GGNet. Iedereen kan binnenlopen, ook zonder indicatie. Mecking: “We zijn toegankelijk voor mensen in kwetsbare situaties, die wat verder van de arbeidsmarkt staan, psychische problemen hebben, eenzaam zijn of in armoede leven. Mensen komen binnen voor een kop koffie, een gesprek of om activiteiten te ondernemen. We laten het initiatief bij de mensen zelf. Ze kunnen doen waar zij blij van worden.”

Wandelgroep
Zo is er in ’s-Heerenberg al een wandelgroepje ontstaan, dat iedere dinsdagmiddag op pad gaat. In Didam wordt er onder andere gekaart en gekleurd. “In de Stadskamer in het centrum van Doetinchem hebben we ook een winkel, waar spullen worden verkocht die in de dagbesteding zijn gemaakt”, zegt Mecking. “Met de inkomsten die we daaruit krijgen, worden vervolgens weer workshops gegeven, zoals bloemschikken, linedancing en koken. Dat gebeurt door de deelnemers zelf of door vrijwilligers. Die activiteiten kunnen hier ook ontstaan, afhankelijk van de behoeften van de mensen.”

Wie eens wil binnenlopen in de Dorps-/Stadskamer is op maandag van 9 tot 12 uur, dinsdag van 13 tot 16 uur en donderdag van 9 tot 12 uur welkom in het Barghse Huus in ’s-Heerenberg. De Dorpskamer in het Albertusgebouw in Didam is op maandag van 13 tot 16 uur, dinsdag van 9 tot 12 uur en donderdag van 13 tot 16 uur geopend. Bel voor meer informatie 06-57403402 of kijk op www.stadskamer.com.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.