Diems schuttersbloed kruipt ook in coronatijd waar het niet gaan kan

DIDAM – Tot treurnis van veel Didammers is het jaarlijkse schuttersfeest komend weekend afgelast. De coronaregels maken het onmogelijk om een groot feest te vieren. Toch zijn er zaterdag en zondag diverse schuttersactiviteiten in het dorp. Zij het in aangepaste vorm.

De meeste schutterijen willen de traditionele opening van de bouwvakantie namelijk niet helemaal ongemerkt voorbij laten gaan. “Het jeukt toch”, zegt Bas Loeters, secretaris van schutterij St. Isidorus in Oud-Dijk. “We hebben onze leden daarom uitgenodigd om wel aan de schutterij te denken. Daar is gehoor aan gegeven. Er worden geen bogen gebouwd, maar veel bouwers komen toch bij elkaar voor een gezellig samenzijn. Ook is er een fietsroute uitgezet met een prijsvraag, die schutters op eigen gelegenheid kunnen rijden.”

Om toch een beetje het schuttersgevoel te creëren, werd er vorige week zondag in Oud-Dijk in klein comité geoefend met schieten en ringsteken. Ook was er een optreden van de vendeliers. Zij brengen aanstaande zondag, net als de andere schutterijen, nog een vendelhulde bij Meulenvelden. “We proberen zondagmorgen met een mix van Didamse vendeliers binnen en buiten het woonzorgcentrum twee of drie optreden te verzorgen voor de bewoners”, vertelt Harry Ketels, beschermheer van seniorenschutterij Meulenvelden.

Op zaterdag brengen de besturen van een aantal schutterijen traditioneel een kratje bier naar de bogenbouwers. In Nieuw-Dijk neemt het bestuur daarbij ook de schutterskaarten voor de leden mee. “Dat doen we met de koningsparen en geheel in schuttersstijl, met een drankje en muziek”, zegt secretaris Jhonny Amting van St. Antonius. “Normaal gesproken komen de leden op zaterdagavond hun lidmaatschapskaart halen, maar omdat er nu geen schuttersfeest is, draaien we het om. Zodat we toch nog met z’n allen kunnen verbroederen en enige invulling geven aan het schuttersfeest.”

Jubilarissen
Ook in Loil gaat het bestuur van schuttersgilde Loil-Vooruit op zaterdag met een kratje bier en fles wijn langs de bogenbuurten die samenkomen. Op zondagmiddag is er een kleine rondgang met de koningsparen en een aantal vendeliers langs de jubilarissen. “Wij huldigen onze jubilarissen altijd op zondagavond tijdens het schuttersfeest in de tent”, vertelt voorzitter Ap Dieker. “Nu gaan we naar ze toe en brengen we op drie plekken een vendelhulde. Dat doen we ook aan de Wehlseweg bij Edwin de Kinkelaar voor de koningsparen.”

’s Avonds is er in de Loilse kerk nog een blauwwit muziekfeest via de livestream. DJ Niels draait drie uur muziek en er is een lichtshow. Dieker: “Om 21 uur hebben we dan een proostmoment met ons Loilse Saluutje. Dat drankje hebben we vorige week al aan onze leden aangeboden.”

Schutterij De Eendracht uit Didam brengt zondag eveneens een bezoek aan haar jubilarissen. “Wij hebben er dit jaar zes”, weet secretaris Barry Wolf. “Cor Veenink en René Jansen zijn veertig jaar lid, Henk Gieling, Hans Lanters en Frans Polman vijftig jaar en Ton Wolf zelfs zestig jaar. Traditioneel huldigen wij de jubilarissen tijdens het schuttersfeest. Dit jaar doen we dat bij ze thuis.”

Schuttersbogen
In Greffelkamp wordt er door de schuttersbuurten toch een aantal bogen gebouwd voor de koningsparen van schutterij St. Martinus. Aan de Greffelkampseweg komen twee grote bogen. De bogenbuurt aan de Manhorstweg, waar doorgaans het schuttersfeest wordt gevierd, bouwt een kinderboogje. “De mannen hebben donderdag groen gehaald en de vrouwen maken vrijdagavond de roosjes”, vertelt Francien Boerstal namens één van de buurten aan de Greffelkampseweg. “En zondagmorgen is er net als andere jaren een gezamenlijk ontbijt met de hele buurt.”

Schutterij Wilhelmina Didam zet eveneens een schuttersboog. Verder houdt de vereniging op zaterdagavond haar jaarlijkse ledenvergadering, waar ook het spaargeld wordt uitbetaald. “Verder doen we niks”, zegt vicevoorzitter Wim Klaassen. “We sluiten zondag alleen aan bij de gezamenlijke viering in de Mariakerk.”

Kerkviering
Hier is zondagmorgen voor het eerste een schuttersviering met alle schutterijen uit de voormalige gemeente Didam. Dus inclusief St. Antonius uit Nieuw-Dijk en schuttersgilde Loil-Vooruit. “Dat is best uniek”, vindt Ap Dieker. “Loil en Nieuw-Dijk hebben altijd een viering in hun eigen dorpskerk en de schutterijen in Didam een gezamenlijke in de Mariakerk. Nu zijn we voor het eerst samen.”