Didamse bekommert zich om overvallen bejaarde

DIDAM – Begin dit jaar werd Didam opgeschrikt door twee brute overvallen. Zaterdagavond 6 januari werd de 80-jarige heer Blumers in zijn eigen woning het slachtoffer van een gewelddadige beroving. Een dag later was er een plofkraak bij supermarkt Albert Heijn, slechts een paar straten verderop.

Meneer Blumers in gesprek met Lynda Hovens.

Albert Heijn moest na het voorval tijdelijk de deuren sluiten. Door de klap ontstond er een flinke ravage in de winkel, maar gelukkig geen persoonlijk leed. Na een paar dagen puin ruimen, werd de supermarkt alweer feestelijk heropend door de burgemeester.

Bij de heer Blumers dreunt de klap echter nog steeds na. Een spontane inzamelingsactie van een aantal betrokken Didammers, die hem op bloemen en een waardecheque trakteerde, verzachtte dat leed. Daarna stond hij er echter weer alleen voor. Totdat Jantien Broere een emotionele bericht plaatste op Facebook en zich om hem bekommerde.

Schrijnend
“Ik vond het zeer schrijnend om te zien, dat als er zoiets ingrijpends gebeurt er geen enkele instantie is die zich om zo’n man bekommert”, zegt Broere. “Iedereen was geschokt door het voorval, maar niemand deed iets. Natuurlijk was het geweldig dat er meteen een inzamelingsactie werd gehouden, maar van de huisarts en burgemeester bijvoorbeeld hoorde hij niets. En ook slachtofferhulp liet lang op zich wachten.”

Broere bezorgde hem daarom een kaartje om haar medeleven te betuigen. “Toen ik de kaart in de bus wilde gooien, zag hij me en vroeg me of ik binnen wilde komen. Ik heb daar anderhalf uur gezeten en met hem gepraat. Hij staat er helemaal alleen voor en moest gewoon zijn verhaal kwijt.” Die ervaring deelde Broere bij thuiskomst op Facebook.

Zo schreef ze: ‘Ongelofelijk wat hem overkomen is, triest en aandoenlijk…. Temeer omdat hij zo eenzaam is en hulpeloos. Slachtofferhulp laat vier weken op zich wachten en de hulpverleners, behalve de politie, hebben zich nog niet laten zien… Toen ik vertrok sprak ik de hoop uit dat dit een klein lichtpuntje voor hem zou zijn. Op zijn betraande gezicht kwam een glimlach tevoorschijn en hij zei: ‘Dit is geen klein lichtpuntje maar een hele grote…’.

Acties
De Didamse kreeg veel reacties op haar bericht. Onder andere van Lynda Hovens van de Instaswap Foundation. Zij pikte het bericht op Instagram op en ondernam direct actie. Haar stichting heeft onder andere als doel het doneren van geldbedragen aan de door de stichting te bepalen doelen.

Meneer Blumers bekijkt de kaartjes en cadeaus die hij vanuit het hele land heeft ontvangen.

“Lynda heeft een oproep gedaan voor kaarten, brieven en tekeningen”, vertelt Broere. “Daar kwamen hartverwarmende reacties op vanuit heel Nederland. Die hebben we een paar weken geleden samen aan hem overhandigd. Er zijn ook mensen die een klein geldbedrag willen doneren. Het idee is om met dit geld zo lang als het kan elke week een bos bloemen te bezorgen, zodat meneer Blumers niet alleen nu even alle aandacht krijgt, maar zorg en aandacht van lange duur.”

Broere probeert daarom ook om samen met een paar vrijwilligers wekelijks een bezoekje aan hem te brengen. “Zo ga ikzelf, net als mijn moeder, één keer in de twee weken een kop koffie bij hem drinken. Om zo zijn leven weer een beetje op de rit te krijgen. Maar het gaat niet om mij. Het gaat er om dat we met zijn allen meer aandacht voor eenzame mensen hebben. Want er zijn veel meer mensen als meneer Blumers. Bij hem komt die eenzaamheid nu echter dubbel zo hard aan door hetgeen hem is overkomen.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.