Didam loopt uit voor eerste Jan2Jan Run

DIDAM – Liefst 285 deelnemers, bijna 1900 euro voor de Voedselbank Montferland, volle terrassen bij Café Uniek en Jan&Jan en veel publiek langs de kant van de weg. De eerste Jan2Jan Run zaterdagavond was in alle opzichten een succes. “Volgend jaar weer”, vond iedereen na afloop dan ook.

Voor de start werden de deelnemers 'opgewarmd' door Sportcentrum Aerofitt.

Voor de start werden de deelnemers ‘opgewarmd’ door Sportcentrum Aerofitt.

“Het is dat we de inschrijving afgelopen week hebben stopgezet, anders waren we de driehonderd deelnemers dik overgegaan”, zei initiatiefnemer Roy Gieling voorafgaand aan de ludieke hardloopwedstrijd. “Maar we hadden de shirtjes al besteld.” Voor alle lopers was er voor de ‘wedstrijd’ een shirt met alle sponsoren en een tas. Bij de finish kreeg iedereen een medaille, een Radler en een pannenkoek van Hippe Koeien.

Onderweg werden de deelnemers getrakteerd op allerlei ludieke en muzikale verrassingen. Dat begon al voor de start bij Café Uniek, waar de band The Estate en de instructeurs van Sportcentrum Aerofitt de hardlopers ‘opwarmden’. De route ging vervolgens via de Willibrordusweg door de Kruisstraat, waar de bewoners de bar, muziek en partytenten buiten hadden gezet om de lopers aan te moedigen.

“In de Schoolstraat staan leerlingen van basisschool ‘de Toorts’ met een spandoek”, vertelde Gieling. “Daarna gaat het door de markthal, waar een DJ draait en iedereen een bekertje water en een appeltje voor de dorst krijgt. In de Marsweg is er voor de deelnemers een Mars en op het kerkplein heeft Wim Strijbosch van Shell Tatelaar een levende wasstraat gebouwd. Vervolgens gaat het parcours via het terras van Jan&Jan, de Wilhelminastraat en Spoorstraat dwars door Café Uniek.”

Deelnemers
Wie 2,5 kilometer liep, maakte het rondje af tot aan de finish bij Jan&Jan. Anderen liepen de route twee of vier keer. “Ik heb tien kilometer gelopen”, zei Lisette Dijkman na afloop. “Het is altijd leuk is om een wedstrijdje te lopen, omdat je dan weet waar je voor traint. Als er dan een wedstrijd in je eigen dorp is, wil je zeker meedoen. Het was ook geen moment saai. Ik heb onderweg genoten van de muziek, gezelligheid en aanmoedigingen.”

De deelnemers aan de Jan2Jan Run liepen onder andere dwars door het café van Uniek.

De deelnemers aan de Jan2Jan Run liepen onder andere dwars door het café van Uniek.

De broers Paul en Peter Loeters liepen de vijf kilometer hand in hand. In Rutowa in Lapland is dat heel populair, omdat het daar vaak donker is. “We willen er in Nederland een nieuwe sport van maken”, verklapte Paul. “Onze handen zijn onderweg niet ‘los’ geweest. Onderweg kregen we veel bijval en aanmoedigingen, maar ook verbaasde en zorgelijke blikken. Een dame had veel bewondering voor Peter, omdat hij volgens haar een blinde loper hielp.”

Ook voor Thea Loeters was de Jan2Jan Run een mooie motivatie om te trainen. Samen met haar zoon Ronnie liep ze vijf kilometer. “Het was ontzettend leuk en goed georganiseerd. Dikke pluim voor de initiatiefnemers. En nu verder trainen om volgend jaar aan de tien kilometer mee te kunnen doen.”

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.