Dialectlessen Wiesneus op vijftig Achterhoekse basisscholen

REGIO – Op zo’n vijftig basisscholen in de Achterhoek gaan in maart weer dialectlessen van start. De dialectlessen Wiesneus worden dit jaar voor de tweede keer gegeven in samenwerking met de bibliotheken.

Wiesneus, een tijdschrift ontworpen door Het Huus van de Taol in Drenthe, wordt sinds vorig jaar in een Achterhoekse versie uitgegeven. Het tijdschrift is vertaalt door Hans Keuper. Er staan ‘leedjes, verhalen, ne zeukplate en strips in, allemaole in het Achterhooks’. Het magazine is bedoeld om kinderen voor dialect te interesseren en hen de rijke schat aan dialectwoorden te tonen. Aan de hand van Wiesneus gaan medewerkers van de Bibliotheken West-Achterhoek, Oost-Achterhoek en Achterhoekse Poort de dialectlessen op de basisscholen verzorgen. De lessen vinden plaats tussen maart en half mei 2019.

Vorig jaar waren zeventien scholen bij het project betrokken. Nu doen in totaal bijna 2000 kinderen mee. Het aantal is gegroeid doordat dit jaar ook Bibliotheek Achterhoekse Poort mee doet. “We hopen en verwachten dat Bibliotheek Montferland volgend jaar volgt”, zegt Ellen ten Brink van het organiserende Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

Hans Keuper
Er is zelfs besloten om een officiële ambassadeur voor Wiesneus aan te trekken. Dialectliedjesschrijver en muzikant Hans Keuper vervult deze rol. Zijn enthousiasme voor Wiesneus is ontstaan toen hij vorig jaar een gastles verzorgde. Die heeft er toe geleid dat hij de vertaling van Wiesneus 2019 voor zijn rekening heeft genomen. De inhoud van het blad moest namelijk worden omgezet van het Drents naar het Achterhoeks. Dit jaar zijn Keuper en andere prominente Achterhoekers bij enkele lessen aanwezig.

Prijsvraag
Ook zijn in Wiesneus 2019 prijsvragen opgenomen. Onder de goede inzendingen van een ‘woordzeuker’ en andere prijsvragen worden een tablet en andere leuke prijzen verloot. De kinderen kunnen tot 1 juni hun reactie insturen naar info@ecal.nu. De uitreiking van de prijzen is op woensdagmiddag 5 juni tijdens een feestelijk en muzikaal dialectoptreden. Alle aanwezige kinderen ontvangen op deze middag een leuke attentie.

Geïnteresseerden in het dialectlesprogramma Wiesneus kunnen zich aanmelden bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers via info@ecal.nu of via 0314-787078. Over het programma van de prijsuitreiking op 5 juni staat te zijner tijd meer informatie op www.ecal.nu.