Derde Passie Loil verteld vanuit Judas en Petrus

LOIL – Stond twee jaar geleden Maria nog centraal in de Passie Loil, dit keer wordt het lijdensverhaal van Jezus vanuit Judas en Petrus verteld. Daarmee is popkoor Sjanté er opnieuw in geslaagd een totaal nieuwe invulling aan de voorstelling te geven. Op 12, 13 en 14 april zingt en speelt Sjanté de Passie Loil voor de derde keer in de Loilse kerk.

Sjanté repeteert in een decor van steigers en trappen voor de derde Passie Loil. Het lijdensverhaal van Jezus wordt dit keer verteld vanuit Judas en Petrus.

Sjanté repeteert in een decor van steigers en trappen voor de derde Passie Loil. Het lijdensverhaal van Jezus wordt dit keer verteld vanuit Judas en Petrus.

“Het lijdensverhaal van Jezus kun je vanuit zoveel verschillende invalshoeken vertolken, dat je telkens weer een andere voorstelling kunt neerzetten”, zegt Gerda Balduk. “Daardoor blijft het een bijzonder project.” Balduk zingt zelf mee in het koor en schreef het verhaal samen met dirigent Hein Harmsen.

Dit keer gaat de Passie Loil over de Judas en Petrus, die beiden hun vriend Jezus hebben verraden. De vraag is echter waarom. In de Passie Loil gaat Sjanté op zoek naar de antwoorden. Waar en wanneer is het mis gegaan? “Judas was een rijk man, dus hij heeft het waarschijnlijk niet voor die dertig zilverlingen gedaan”, vertelt Harmsen. “Maar waarom dan wel?”

Studie
Daarover is ook in de literatuur weinig bekend. Voor ze het verhaal schreven, wijdden Balduk en Harmsen dan ook een hele studie naar het hoe en waarom. Balduk: “In de voorstelling geven we echter geen antwoorden. Dat laten we over aan het publiek. We zeggen alleen dat het zo kan zijn gegaan. De mensen mogen er zelf wat van vinden en worden daarbij voortdurend getriggerd.”

Als inspiratiebron voor het stuk gebruikten ze de boeken ‘De duivel en het meisje’ van Paulo Coelho en Judas van Amos Oz. “Maar het is echt ons verhaal. Je vind slechts flarden van die bronnen in de Passie Loil terug”, zegt Harmsen. Dat verhaal wordt vertelt door drie vertellers en Judas en Petrus, gespeeld door John en Remco Peters. Verder zijn er vijf recensenten, die de achtergronden bij het verhaal verslaan en het vertalen naar deze tijd.

Muziek
Ook de muziek in het stuk is door Hein Harmsen zelf gearrangeerd. Daarvoor gebruikte hij hedendaagse muziek van onder andere Kensington, Racoon, Roel van Velzen en Claudia de Breij. “Heel mooi is het liedje ‘Don’t worry about me’ van Frances, dat helemaal is vervlochten met het vertellersverhaal tussen Witte Donderdag en Goede Vrijdag”, vindt Harmsen. Bij alle nummers wordt het koor begeleid door een combo. “Dit keer is er ook een cello bij, bespeeld door Floor Venderbosch. Verder bestaat het combo uit Auke Rasing en Marinus en Monique van Uum.

Kaarten voor de Passie Loil zijn voor 7,50 euro verkrijgbaar bij cafetaria ‘De papegaai, zuivelhandel Tonnie Diesvelt en via www.sjanté.nl. De voorstellingen beginnen om 20 uur en duren ongeveer een uur en een kwartier. De vrijdagavond is al uitverkocht, op woensdag en donderdag is er nog wel ruimte. Balduk: “We hopen uiteraard op drie keer een volle bak. Dat verdient het stuk ook.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.