Derde editie Loillands in decor van 1000 pallets

LOIL – Waren het twee jaar geleden kleurrijke lichtboxen die het park spectaculair aanlichtten, komend weekend is het festivalterrein aan de Kloosterstraat in Loil aangekleed met meer dan duizend pallets. In dit houten decor vindt zaterdagavond de derde editie van Loillands plaats.

De organisatie van Loillandsmet v.l.n.r. Clemens Geurts, Rick Hoogveld, Marcel Wiendels, Patrick Bosch, Yannick Bloem, Stefan Peters en Naomie Seegers. Jos Gerritsen, Edwin van Onna, Anthony Thuss en Authum Balduk ontbreken op de foto.

“Hout komt overal terug”, zegt Stefan Peters, één van de organisatoren van het tweejaarlijkse festival. “Zo hebben we de loungesetjes, bankjes en ligbedjes van pallethout gemaakt, maar ook de drankhouders en de podiumaankleding zijn van hout. Verder hebben we grote lampenkappen gemaakt, die her en der op het terrein komen te hangen.”

Boven het park worden twee grote parachutetenten opgehangen, zodat het publiek in elk geval droog staat. “Maar ze zorgen ook voor een gezellige en gemoedelijke sfeer”, vindt Rick Hoogveld. “Op het terrein is verder een hoekje ingericht met speciaalbieren, waar de bezoekers een beetje kunnen chillen. En de eettent is een soort foodtruck.”

Die relaxte en ongedwongen sfeer moeten ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt op het festival. Het terrein staat dan ook open voor jong en oud. “Vanaf 16 jaar tot zo oud je je welkom voelt”, zegt Marcel Wiendels. “Daar hebben we bij de programmering eveneens rekening mee gehouden. We hebben muziek voor een breed publiek.”

Muziek
Er is dit jaar geen cabaret, zoals tijdens de eerste twee edities. In plaats daarvan heeft de Loillands-organisatie dit keer extra geïnvesteerd in een goede band. “Met Mmoozz halen we één van de betere coverbands van Nederland naar Loil”, weet Clemens Geurts. “Ze kunnen niet alleen alles spelen – u vraagt wij draaien – maar bieden ook nog eens veel spektakel. Het wordt een complete show met confetti, shooters, vlammen en vuurwerk.”

De band Mmoozz vult het grootste deel van de avond. Tijdens de pauzes houdt DJ Roel Staarink de boel draaiende. Hij brengt eveneens een afwisselend repertoire. De muziek begint om 20 uur en speelt door tot 00.30 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop 8 euro en aan de deur een tientje. Tickets zijn verkrijgbaar bij cafetaria ‘de Papegaai’ in Loil, Jan & Jan in Didam en via de Facebook-pagina van Loillands.

Jeugd
Zaterdagmiddag zijn er ook al activiteiten in Loil. Vanaf 13.30 uur biedt de organisatie van Loillands een programma voor de jeugd. “Op het veld van SV Loil bouwen we een stormbaan van minimaal 100 meter, gebaseerd op het tv-programma Ninja Warrior”, vertelt Naomie Seegers. “Hierop kunnen kinderen van 6 tot en met 15 jaar het tegen elkaar opnemen.”

Deelname aan de stormbaan is gratis, maar wel op eigen risico. “Het is wel fijn als de kinderen zich van tevoren inschrijven via drammersjeugd@gmail.com, waarbij ze hun naam en leeftijd vermelden”, zegt Yannick Bloem. “De deelnemers kunnen zich vooraf verzamelen op het festivalterrein. Hier krijgen ze na afloop ook een patatje, gesponsord door cafetaria ‘de Papegaai.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.