De Vrolijke Slörpers trekt jubileumprins Bennie Koerntjes uit hoge hoed

DIDAM – De Vrolijke Slörpers uit Didam viert dit jaar een carnavalsjubileum. De carnavalsvereniging ontstond 44 jaar geleden vanuit schutterij ‘De Heegh’, waarmee ze nog steeds is verbonden.

Prins Bennie en zijn adjudanten.

“De besturen van beide verenigingen zijn hetzelfde”, zegt bestuurslid Christa Wenting. “Als het schuttersfeest is afgelopen, beginnen we met de voorbereidingen voor het carnaval.”

Jubileumprins is Bennie Koerntjes, die ook al prins was tijdens het 22-jarig jubileum van de vereniging en in 2013. Zijn adjudanten zijn dit keer Chiel Rasing en Michel van Onna. “De schutterskoning was tot eind jaren tachtig automatisch prins carnaval”, vertelt secretaris Roel van den Oosterkamp. “Tot die tijd zie je ook de nodige doublures in de prinsenopvolging.”

Prinsenbal
Begin 2000 liep het ledental van De Vrolijke Slörpers behoorlijk terug. Voor het prinsenbal was in die tijd weinig animo meer. De carnavalsvereniging bedacht toen om op vrijdagmiddag in de kroeg een prins aan te wijzen en zo voor de verbroedering een begin te maken met het carnavalsweekend.

“Frank Wenting, Michel Evers en Rob er Voert hebben daarna de draad weer opgepakt en het jaar erop, zonder budget, een deugdelijk prinsenbal georganiseerd”, weet Van den Oosterkamp. “Het prinsenbal werd vervolgens verder uitgebreid met sketches en optredens van mensen uit de eigen gelederen. Als gevolg hiervan stonden mensen toen weer in de rij als prinsenkandidaat.”

Toen de carnavalsvereniging verhuisde naar sportcentrum Action liep het ledental echter opnieuw terug. Van den Oosterkamp: “Mensen vonden het te ver van het centrum van Didam. Ondanks die terugloop bleef het kindercarnaval, met een poppenkast en soundmixshows, op de maandag bij de Harmonie een succes. Dat kwam mede doordat er op maandag in Didam niet veel te doen was. Zelfs de ouders zaten dan de hele dag in de zaal.”

Jubileumprins
Dit jaar viert de vereniging dus haar 44-jarig bestaan. Tijdens het carnaval gaat prins Bennie Koerntjes voorop met de leus ‘Dit gelooft gin mins, hij is voor de derde keer prins!’. “Wij hebben zijn naam uit de hoge hoed getrokken, waarin alle oud-prinsen zaten die zich kandidaat hadden gesteld”, zegt Van den Oosterkamp.

De prins en zijn gevolg rijden zondag ook mee in de carnavalsoptocht van Didam. Voor het jubileum is de prinsenwagen helemaal gerestaureerd, geverfd en opnieuw aangekleed. “Enkele trouwe leden van de carnavalsvereniging hebben dit samen met een aantal mensen, die ons een warm hart toedragen, gedaan.”

Voorafgaand aan de optocht wordt er echter eerste erwtensoep met varkensstaarten gegeten bij Betsy Christant. “Dit is een jaarlijks terugkerende traditie, waar we tijdens het jubileum uiteraard niet aan voorbij gaan. We zijn Betsy zeer erkentelijk dat ze dit, ondanks haar hoge leeftijd, nog op kan brengen.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.