De Paloma’s vieren ouderwets gezellig feestje in Nieuw-Dijk

NIEUW-DIJK – Ze zijn al jaren graag geziene gasten op de Zwarte Cross. Voorafgaand aan het megafestival in het Achterhoekse Lichtenvoorde komen De Paloma’s echter eerst naar Nieuw-Dijk. Op zaterdag 15 juni staat de 6-koppige band in de grote feesttent op het trapveld van voetbalvereniging Sprinkhanen.

De komst van de populaire feestband naar het dorp werd een jaar geleden al groots aangekondigd. Een datum en locatie hadden de zes initiatiefnemers echter nog niet. “Het idee was om op de zaterdagavond voor het schuttersfeest wat meer tamtam te maken met de komst van een leuke band”, zegt Harry Peters. “Dat feest kon helaas niet doorgaan, omdat De Paloma’s dat hele weekend op de Zwarte Cross spelen. Toen hebben we met een paar mensen gezegd ‘dan halen we ze op een ander moment naar Nieuw-Dijk’.”

Het eerste moment dat de band kon, was 15 juni 2019. “Die datum hebben we direct vastgelegd”, vertelt Dorus Jansen. Vervolgens gingen de zes met de voorbereidingen van het evenement aan de slag. Jansen: “Het was eigenlijk onze bedoeling om eenmalig een leuk feest te organiseren. Maar toen we bij elkaar zaten, werden de plannen steeds groter en professioneler.”

Er moest dan ook een stichting komen, Stichting Diek Events, die elk jaar een groot evenement in Nieuw-Dijk neerzet. Het geld dat de stichting daarmee ophaalt, moet bovendien een bestemming krijgen in het dorp. “We hebben geen commercieel doel, maar willen met de opbrengst van het evenement andere verenigingen en stichtingen in Nieuw-Dijk een steuntje in de rug geven”, benadrukt Peters. “Welk doel dat dit jaar wordt, is onder andere afhankelijk van het bedrag dat we er aan overhouden.”

Eindtijd
Om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel mag het evenement een uur langer doorgaan dan gebruikelijk. Met steun van de fractie van CDA Montferland kreeg de stichting het voor elkaar om de eindtijd te verruimen van 00.00 naar 01.00 uur. Het CDA diende hiertoe zelfs een motie in, die door vrijwel de hele gemeenteraad werd ondersteund.

“De APV in de gemeente Montferland is nu aangepast voor grotere evenementen, die een goed doel dienen”, zegt Peters. “Zij mogen voortaan tot één uur ’s nachts doorgaan, zodat ze meer uit de drankomzet kunnen halen en dus meer geld kunnen ophalen voor dat goede doel. Wij hebben zaterdagavond de primeur.”

Festival
Het festival begint zaterdag om 19 uur. Naast De Paloma’s treedt ook accordeonist Giovanni op en zweept DJ Rondi in de pauzes het publiek op. Samen zorgen ze voor een ouderwets gezellig feestje in Nieuw-Dijk. “Het evenement is zo goed als uitverkocht. Aan de kassa is nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar”, vertelt Jansen. “Met 450 mensen in de tent hebben we een volle bak. We beginnen klein, haha. Volgend jaar hopen we nog grootser uit te pakken.”

Wie zaterdagavond met de auto komt, kan deze parkeren bij de hondenclub aan de Beekseweg. Fietsen kunnen gewoon worden gestald bij voetbalvereniging Sprinkhanen aan de Meikamerlaan. Meer informatie over het festival is te vinden op de Facebook-pagina ‘De Paloma’s in Ni-j Diek’.

Foto: De initiatiefnemers van de Stichting Diek Events op het veld van Sprinkhanen met v.l.n.r. Tim Gieling, Rob Kummeling, Harry Peters, Dorus Jansen en Toon Christant. Paul Gieling staat niet op de foto.