Cultuurhistorische wandeling over Elterberg en door Bergherbos

’s-HEERENBERG / ELTEN – ‘Eltenberg Een cultuurhistorische wandeling’ is een nieuwe wandelroute door het bosrijke heuvelgebied op de grens van Nederland en Duitsland. De route door het natuurgebied Eltenberg-Bergherbos verschijnt op 17 mei bij Uitgeverij Matrijs.

De wandelroute van 13,5 kilometer, gemaakt in samenwerking met de gemeente Montferland en Stadt Emmerich am Rhein, loopt langs vele historische plekken. Bovenop de Eltenberg staat de Sint-Vituskerk. Deze kerk herinnert aan het in de middeleeuwen machtige stift Elten. De route loopt langs loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog en indrukwekkende gebouwen uit de negentiende eeuw. In dit gebied is ook veel natuurschoon. Zo komt de wandelaar langs erosiedalen en rivier De Wild, over de Hohe Heide en door bossen. 

Elten is Duits, maar na de Tweede Wereldoorlog werd dit gebied als herstelbetaling aan Nederland gegeven. Deze grenscorrectie werd al snel weer teruggedraaid, maar er zijn nog sporen van het tijdelijke Nederlandse bestuur te ontdekken. De erfgoedroute is zowel in het Nederlands als het Duits verkrijgbaar.

Het boek telt 72 bladzijden, koste 9,95 euro en is te koop via www.matrijs.com en in de boekhandel.

Foto: Uitzicht vanaf de Elterberg.