Culturele toer langs elf dorpen en één stad

DIDAM – Deelname aan de Friese Elfsteden Oldtimer Rally bracht Gerard Lamers zes jaar geleden op het idee van een 11 Dorpentoer door zijn eigen gemeente Montferland. Een culturele (fiets)route langs de elf kerkdorpen en één stad, die één keer in de twee jaar plaatsvindt. Zondag 23 september is de vierde editie van het evenement.

Ook in Zeddam zijn er activiteiten tijdens de 11 Dorpentoer.

“Didammer Antoon van Londen is een groot liefhebber van oldtimers en nodigde me een keer uit voor de rally in Friesland”, vertelt Lamers. “Deze toertocht voor auto’s en motoren van voor 1950 leidde ons door de elf Friese steden. Overal was het feest. Dat zette me aan het denken. Montferland telt sinds de gemeentelijke fusie elf kerkdorpen en een stad. Het leek me leuk om een culturele route langs al die kernen te houden.”

In 2012 organiseerde Lamers de eerste 11 Dorpentoer door Montferland. Fietsend over het bestaande fietsknooppuntennetwerk langs alle dorpskernen en het stadscentrum van ’s-Heerenberg konden de deelnemers genieten van diverse culturele activiteiten. “In alle kernen van de gemeente vinden de hele middag activiteiten plaats”, zegt Lamers. “Je kunt de hele route rijden en ze allemaal bezoeken, maar je kunt ook een deel van de toer fietsen. Deelname is vrijblijvend en kost niks.”

Julianawijk
Er zijn twee fietsroutes van ongeveer 25 kilometer, die met elkaar zijn verbonden, en er is een autoroute van zo’n veertig kilometer. De officiële opening is om 11 uur in Didam, maar er kan in elke kern van de gemeente worden gestart. In Didam concentreren de activiteiten zich in de Julianastraat. Volgens Lamers de mooiste straat van de Liemers.

“Ik werd getriggerd door De Gelderlander, die het afgelopen jaar op zoek ging naar de mooiste straat van de Liemers. In de top tien stonden onder andere de Hoofdstraat in Tolkamer en de Dijksestraat in Didam. Maar ik kende een veel mooiere straat. De Julianawijk is misschien niet de allermooiste plek van de Liemers, maar het is wel een wijk met een prachtig verhaal en een rijke historie. Dat wil ik zondag laten zien.”

Dat doet Lamers in en om het scoutinggebouw in de Julianastraat, waar de opening is en doorlopend activiteiten zijn. Daarnaast bieden diverse bewoners de deelnemers een kijkje in hun woning en tuin. Antoon van Londen, die ook in de straat woont, stelt bij het scoutinggebouw zijn zes oldtimers tentoon. Truus Hermsen-Rosmulder, beter bekend als Truus uut Diem, leest dialectverhalen voor die ze ooit voor het plaatselijke weekblad schreef. De Oudheidkundige Vereniging draait historische films, onder andere over de Julianawijk, en ook schutterij Wilhelmina verleent haar medewerking aan de dag.

Lamers: “Bakkerij Braam heeft speciale ‘Juliaantjes’ (koekjes) gebakken voor alle gasten. De bewoners die hun tuin openstellen, hangen een oranje vlaggetje uit.” De activiteiten duren tot 16 uur. Het complete programma voor de 11 Dorpentoer staat op www.iedereenwelcom.nl.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.