Competitiestrijd DVC’26-Babberich na 28 jaar in ere hersteld

DIDAM – Voor de amateurvoetballers gaat komend weekend het nieuwe voetbalseizoen van start. De tweede klasse I opent zondag met de beladen derby tussen DVC’26 en Babberich. In competitieverband kwamen de twee elkaar voor het laatst in maart 1986 tegen. Babberich won destijds thuis met 2-1 en hield de Didammers op de laatste speeldag ook nog eens van het kampioenschap in de tweede klasse af.

DVC logoVervolgens stoomde Babberich van de eerste klasse door naar de hoofdklasse, waar het tot een paar jaar geleden in uitkwam. DVC’26 bleef al die jaren steken in de tweede en derde klasse. In de tussentijd kwamen de twee elkaar hooguit in de beker een keer tegen, maar leek een onderling treffen in competitieverband er niet meer in te zitten.

Tot de ‘Trots van de Liemers’ twee keer achter elkaar degradeerde en zichzelf ineens weer terugvindt op het niveau van de Didamse buurman. En of het zo heeft moeten zijn, spelen de twee zondag ook nog eens de eerste wedstrijd van het seizoen tegen elkaar op sportpark ‘de Nevenhorst’ in Didam.

Terugblik
Wellicht kunnen de wat oudere Didammers de onderlinge strijd tussen DVC’26 en Babberich in die jaren tachtig nog wel herinneren. Voor wie het niet meer weet of toen niet eens geboren was, even een korte terugblik.

Bladerend door Weekblad De Liemers blijkt dat DVC’26 in 1985-1986 een heel goed seizoen had. Met spelers als doelman Frans Peters, spits Peter Straatsma, Theo Splithof, Helmuth Lenting en trainer Piet Jansen stonden de roodzwarten tot twee wedstrijden voor het einde van de competitie zelfs bovenaan met één punt voorsprong op Babberich.

In de voorlaatste wedstrijd van het seizoen speelden de Didammers echter gelijk tegen het Tielse TEC, waarna er in Varsseveld gewonnen moest worden om een beslissingswedstrijd tegen Babberich af te dwingen. Maar ook de laatste wedstrijd eindigde in een teleurstellend gelijkspel.

Varsseveld
‘De Didammers gesteund door een grote supportersaanhang, waaronder drie bussen met DVC-jeugd die dankbaar gebruik hadden gemaakt van het gratis busvervoer van busonderneming Morren, troffen in Varsseveld een tegenstander die niet bereid was de punten cadeau te doen’, staat er in 1986 in de eerste week van mei in Weekblad De Liemers geschreven. ‘Binnen de minuut stonden de Didammers op een 1-0 achterstand. Na 12 minuten werd deze ongedaan gemaakt door Helmuth Lenting, waarna de DVC’ers goed doorgingen. Maar met enkele prachtige safes stond de thuisclubdoelman een voorspong in de weg.’

Daarmee bleef het 1-1. Omdat Babberich wel won tegen Velpse Boys ging die ploeg met het kampioenschap strijken. Het vervolg is inmiddels bekend. Zondag krijgt DVC’26 eindelijk kans op revanche voor die verloren titel en kan ook het ‘hoogst onfortuinlijke verlies’ van zondag 16 maart 1986, de 2-1 in Babberich, uit de geschiedenisboeken worden gepoetst. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.