CDA, LBM, VVD en D66 zijn er in hoofdlijnen uit

DIDAM – Het CDA, Lokaal Belang Montferland (LBM), de VVD en D66 hebben vanavond een principe besluit genomen om de komende vier jaar een coalitie te vormen in de gemeente Montferland. Daarbij is de intentie uitgesproken om het college uit te breiden met een vijfde wethouder.

“Wij hebben met z’n allen de intentie om samen verder te gaan, maar het is uiteindelijk de gemeenteraad die het definitieve besluit neemt”, benadrukt CDA-lijsttrekker Oscar van Leeuwen. Daarbij is Van Leeuwen één van de beoogde wethouderskandidaten van de grootste partij van Montferland. Ook Walter Gerritsen heeft aangegeven er graag een tweede termijn als wethouder aan vast te knopen.

“Dan lopen we echter al wel op de zaken vooruit”, zegt Van Leeuwen. “We zijn er op hoofdlijnen uit met de andere partijen, maar er moet ook nog een coalitieprogramma worden gemaakt. Hierbij krijgen ook de PvdA en Lijst Groot Montferland (LGM) nog de kans om aanvullingen te doen. We hopen zoveel mogelijk input te krijgen, zodat we tijdens de raadsvergadering op 26 april één en ander kunnen bekrachtigen.”

Ook Ruth Mijnen, lijsttrekker van D66, weet dat er nog veel kan gebeuren voordat de coalitie definitief is. “Ik ben de voorlopige wethouderskandidaat voor D66”, wil ze wel bevestigen. “Maar tot aan de installatie is er nog van alles mogelijk. Bovendien moet de gemeenteraad ook nog akkoord gaan. Al zijn we wel heel enthousiast, willen we graag en is de intentie er om samen verder te gaan.”

Jan van Halteren, voorman van LBM en de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, is nog wat terughoudender. “Vanavond is er weer een aantal dingen besloten”, zegt hij. “Er moeten echter nog wat procedures worden doorlopen en we hebben nog een aantal vergaderingen te gaan. Pas daarna komen wij naar buiten en maken we onze wethouderskandidaat bekend.”

Bij de VVD is Martin Som de voorlopige wethouderskandidaat. Al geeft hij ook aan dat hij niet koste wat het kost wethouder hoeft te worden. “Volgende week praten we inhoudelijk verder en komt ook de portefeuilleverdeling aan de orde. Het kan zijn dat op basis van de portefeuille bij ons nog een andere kandidaat naar voren wordt geschoven, maar daar wil ik nog niet op vooruit lopen. En uiteraard is het daarna aan de raad om een definitief besluit te nemen.”

De vijf wethouders gaan overigens niet allemaal fulltime werken. Van Leeuwen verwacht dat het aantal fte op ongeveer 4,3 uitkomt. In de vorige periode was dat nog 3,6 fte.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.