Carnavalsgroep Noppes bouwt al 22 jaar voor lege prijzenkast

NIEUW-DIJK – Sommigen bouwen al vanaf de basisschool samen. De anderen sloten zich in de derde klas van de mavo bij de carnavalsgroep aan. Sindsdien wordt er gebouwd onder de naam Noppes. Dit jaar al voor de 22ste keer, een jubileum in carnavalsland.

V.l.n.r. Bastiaan Wigman, Dewi Lamers, Pascal Wiendels en Robbie Jansen bij de zelfgebouwde kraan. “Hij draait niet alleen rond, maar kan ook op en neer en heen en weer.”

V.l.n.r. Bastiaan Wigman, Dewi Lamers, Pascal Wiendels en Robbie Jansen bij de zelfgebouwde kraan. “Hij draait niet alleen rond, maar kan ook op en neer en heen en weer.”

Waar de naam Noppes vandaan komt, weten de bouwers zelf ook niet. “De eerste jaren is de naam nog weleens veranderd”, weet Robbie Jansen (37), die al sinds 1995 bij de groep zit. “Uiteindelijk is het bij Noppes gebleven.” Volgens de redactie van 11sevier, het carnavalsmagazine van de 11jes uit Nieuw-Dijk, verwijst de naam naar de prijzenkast van de groep. “Daar staan alleen een paar bekers van het voetballen in”, lacht Dewi Lamers (37). “Het is bij ons altijd net niet. We hebben in die 22 jaar nog nooit een prijs gewonnen.”

Wel werd Noppes een keer vierde, maar meestal moet ze het met een vijfde of zesde plaats doen. En ondanks dat er in het jubileumjaar wel extra wordt uitgepakt, heeft de groep niet de illusie nu wel één, twee of drie te worden. “We moeten het van de geschonken bekers hebben”, vertelt Bastiaan Wigman (37), ook al 22 jaar bij Noppes. “Met een halve wagen zijn we eens tiende geworden bij de halfvastenoptocht in Angerlo en in Beek werden we al eens vijfde. Daarmee zijn alle pieken wel genoemd…”.

Langst bouwend
Maar ondanks die lege prijzenkast heeft de groep nog altijd veel liefhebberij in het bouwen van een carnavalswagen. “Ik denk dat we één van de langst bouwende groepen van Nieuw-Dijk zijn”, zegt Pascal Wiendels (41). “In al die jaren hebben we twee keer niet gebouwd, maar dat was noodgedwongen. Toen hadden we geen bouwlocatie en hebben we een keer een wagen gehuurd en gekocht. Die gekochte wagen hebben in een open veldschuur nog wel helemaal overgeschilderd, om voor de optocht nog een beetje het gevoel te creëren dat we wat hadden gebouwd.”

Na vele omzwervingen heeft Noppes inmiddels een vaste bouwlocatie gevonden op de rand van Wehl en Doetinchem. Hier werd zo’n negen jaar geleden een oude kalverenschuur omgebouwd tot carnavalshonk. Ook werd er een plek gecreëerd voor de Noppes-kids, die met hun eigen wagen al in Braamt en Kilder meeliepen. Wiendels: “Die bouwen we al in het voorjaar, voor we aan de grote wagen beginnen. De kinderen lopen ook niet mee in Didam, daar gaan we zelf nog veel te graag naartoe.”

Hoogstandje
Dit jaar staat er onder andere een grote kraan op de wagen van Noppes. “Een technisch hoogstandje”, vindt Wigman. “Hij draait rond, kan op en neer en heen en weer. We hebben dit keer ook wat koppen gebouwd, zoals de meeste groepen dat doen, maar dat vinden we eigenlijk niet zo’n uitdaging. Het gaat ons meer om de techniek. Voor zondag hebben we ook nog wat verrassingen in petto. Maar daarvoor moet je toch echt naar de optocht komen.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.