‘Carnaval en pronkzittingen in Loilse kerk?’

LOIL – Hoe moet het nu verder met de Loilse verenigingen als Café Zaal Hendriks op 29 februari definitief de deuren sluit? Dat was één van de vragen die de Kontaktraad woensdagavond stelde tijdens een startbijeenkomst voor alle Loilse verenigingen over de toekomst van de gemeenschapsgebouwen in het dorp.

Tijdens de startbijeenkomst werd er in groepjes gediscussieerd over de vraag ‘welke problemen en oplossingen de Loilse verenigingen voorzien als Hendriks sluit’.

Tijdens de startbijeenkomst werd er in groepjes gediscussieerd over de vraag ‘welke problemen en oplossingen de Loilse verenigingen voorzien als Hendriks sluit’.

Ook het voornemen van de gemeente Montferland om de Zomp af te stoten kwam daarbij aan de orde. “We denken vanuit de lange termijn. Hoe kunnen we alle Loilse verenigingen in de toekomst een goed onderkomen bieden”, zei Ivonne Harmsen, voorzitter van de Kontaktraad, voor een goed gevulde zaal Hendriks. “Maar dat kunnen we niet los zien van de korte termijn. Als Hendriks op 29 februari de deuren sluit en er is geen opvolger, dan heeft een aantal verenigingen geen onderdak meer.”

Zoals carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers, die bij Hendriks niet alleen carnaval viert maar ook haar pronkzittingen en vergaderingen houdt. “Onze ledenvergadering in april kan hier dus niet plaatsvinden”, wist secretaris Frank Gies al. “Voor veel activiteiten biedt de Zomp een oplossing, voor het carnaval is dat echter lastig. Carnaval en de pronkzittingen kun je niet in de Zomp vieren.”

“Misschien is de kerk een goed alternatief”, opperde een aantal aanwezigen. “We kunnen echter ook een tent plaatsen op het kerkplein.” Feit blijft echter dat er straks in Loil mogelijk geen ruimte meer is voor feesten, partijen en evenementen en dat daarmee ook een sociale ontmoetingsplek verdwijnt.

Zomp
“We roepen wel heel makkelijk dat alles naar de Zomp kan, maar die ruimte is natuurlijk niet te vergelijken met Hendriks”, zei penningmeester Gerard Gies van de Kontaktraad. “De schietvereniging heeft qua ruimte sowieso een probleem”, wist bestuurslid Tonnie Peters. “Als je die naar de Zomp verhuist, moet je de schietbaan vanaf de bar in de kantine tot in de gymzaal leggen.”

Voor veel andere activiteiten biedt de Zomp echter wel een oplossing, maar bijvoorbeeld ook de bestuurskamer en kantine van SV Loil, de pastorie en café en cafetaria De Papegaai. Al voert de familie Hendriks op dit moment wel concrete gesprekken met een horecapartij die de boel wil overnemen. “Leo heeft ons daarom gevraagd niet direct in paniek te raken en alternatieven te zoeken”, liet Peter Bosman als voorzitter van de werkgroep gemeenschapsgebouwen weten.

Bezuinigen
Niet alleen de toekomst van het horecapand is echter onzeker, ook die van de Zomp is met vraagtekens omhuld. Zo legde Marcel Wagenaar woensdagavond namens de gemeente nog maar eens uit waarom zij de accommodatie op korte termijn wil afstoten.

“Wij hebben een bezuinigingsopdracht van 2,6 miljoen en de gemeenteraad heeft tijdens de kerntakendiscussie beslist dat daarvan 286.000 euro uit de gemeentelijke accommodaties moet komen. De gemeente heeft 77 gebouwen in eigendom, waarvan er per kern één voorziening moet overblijven voor de gemeenschap. Het afstoten van de Zomp betekent een besparing van 27.000 euro, ingaande in 2016. Het eerste jaar willen we echter nog geen bezuiniging inboeken, zodat de gemeenschap zelf de ruimte krijgt om ideeën te ontplooien. De inhoud gaat namelijk voor de snelheid.”

Dus krijgt Loil nog een jaar langer de tijd om een toekomstbestendige oplossing te zoeken voor alle accommodaties. “Geeft u de Zomp weg of verkoopt u hem”, vroeg Hans Bloem, die namens de kerk aanwezig was, zich nog wel af. “Het liefst hadden we er natuurlijk een miljoentje of vijf voor gehad”, lachte Wagenaar. “Maar in Kilder zeiden ze deze week al over het Kelrehuus ‘geef het maar voor een euro weg’. Daar gaan we in elk geval over nadenken.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.