Campagne gemeente tegen afsteken vuurwerk buiten oud en nieuw

DIDAM – De gemeente en politie in Montferland ontvangen steeds vaker klachten over het afsteken van vuurwerk buiten oud en nieuw. Om mensen bewust te maken van de overlast die anderen daarvan ervaren, start de gemeente een publiekscampagne met het motto ‘Een feestje te vieren? Maak het knallend zonder vuurwerk’.

Hiermee vraagt de gemeente de burgers geen vuurwerk meer af te steken buiten oud en nieuw en meer rekening te houden met de omgeving. “Vuurwerk afsteken buiten oud en nieuw is niet toegestaan”, zegt burgemeester Peter de Baat. Ik roep mensen op om hierover met elkaar in gesprek te gaan.”

Vuurwerk kan volgens de burgemeester heel erg vervelend zijn voor anderen. “Denk bijvoorbeeld aan jonge kinderen en volwassen met wisselende diensten die vroeg in de avond slapen, maar door afsteken van vuurwerk gestoord worden in hun (nacht)rust. Maar ook huisdieren die erg angstig kunnen worden van de knallen van het vuurwerk. Dus voorkom overlast in jouw woonomgeving en houd een feestje zonder vuurwerk. Respecteer elkaar.”

De politie vraagt mensen, die overlast ervaren van vuurwerk, dit direct te melden. De overlastmeldingen worden dan samen met de BOA’s van de gemeente opgepakt. “Bij direct melden bestaat de mogelijkheid om de mensen op heterdaad te betrappen en te beboeten”, legt Marieke Navis, woordvoerder van de politieregio Noord en Oost Gelderland uit.