Buurt richt zelf speelplek in met klimbomen, hutjes en trapveldje

DIDAM – Aan de Lupinestraat in Didam komt een parkje, waar kinderen straks kunnen spelen, ontdekken en beleven. Geen speelplek met een wipkip en een schommel, maar een beleeftuin met klimbomen, stapstenen en twijgenhutjes. Daarnaast biedt het terrein nog voldoende ruimte voor een trapveldje om te voetballen.

Het plan voor het parkje op het nu nog braakliggende grasveld tussen de Albert Schweitzerschool en Driestroomhuis Het Kom-Fort kwam de afgelopen maanden in samenspraak met de omwonenden, school en gemeente tot stand. “De gemeente wilde in eerste instantie alleen twee goaltjes plaatsen”, vertelt Nicole Schouten, zorgouder van Het Kom-Fort. “Dat vonden wij als buurt heel erg jammer. Het is een mooie ruimte, waar meer dan alleen voetbal mogelijk is.”

Gemeente
Dus stapte ze samen met een aantal omwonenden en een vertegenwoordiger van de Albert Schweitzerschool naar de gemeente met het verzoek voor meer dan alleen een trapveldje. “Wethouder Oscar van Leeuwen was direct enthousiast”, zegt Sharon van Dulmen, die tegenover de school woont. “Hij moest het natuurlijk eerst overleggen met het college, maar daarna kregen we alle medewerking. De 15.000 euro, die de gemeente voor het plan had uitgetrokken, mochten we nu zelf besteden.”

Montferland maakte er bovendien een stagiaire voor vrij van de Hogeschool Larenstein. “Pelle Spaan heeft ons tijdens het hele proces begeleid.” Hij ging eerst de buurt in om te horen wat de wensen waren. Ook organiseerde hij twee avonden, waar omwonenden hun ideeën kenbaar konden maken. “Iedereen heeft de kans gehad om zijn wensen en ideeën in te brengen”, vindt Schouten. “Die zijn allemaal gewogen en waar mogelijk meegenomen in het plan. Ik denk dat iedereen nu wel aan zijn trekken komt.”

Beleeftuin
Uiteindelijk werd nog de hulp van hovenier Groeiend Groen ingeroepen om het plan tot in detail uit te werken en straks uit te voeren. “Zij hebben ook de beleeftuin bij Elver aangelegd”, zegt Van Dulmen. “Dat was voor ons een grote inspiratiebron. In het plan is verder veel aandacht voor groen, omdat de buurt nu erg versteend is. Het wordt een soort parkje, waar kinderen kunnen spelen, beleven en ontdekken.”

Op het terrein worden onder andere fruitbomen, hoge grassen en een gemengde haag aangeplant. Verder worden er paden aangelegd, waar mensen kunnen wandelen, met twee bankjes. Schouten: “Op het speelgedeelte komen hutjes van twijgen en stapstenen. Ook zijn we nog op zoek naar een rioolbuis, die we kunnen ingraven. Een waterpomp is ook een grote wens, maar die is nog niet ingetekend.”

Daarbij blijft er nog voldoende ruimte over om ook een trapveldje aan te leggen. Aan de kant van de school staat al een vangnet. Aan de kant van het driestroomhuis komt eveneens een vangnet. Daarvoor worden twee goaltjes geplaatst. “Het wordt een volwaardig voetbalveld”, belooft Van Dulmen. “De kinderen moeten namelijk ook een balletje kunnen trappen. Zo is er straks voor ieder wat wils. De school bijvoorbeeld ook buiten gymmen en natuurlessen geven.”

Aan de kant van de Lupinestraat komt bovendien een hek om te voorkomen dat kinderen de straat oprennen. Van Dulmen: “Daarmee is er ook rekening gehouden met de verkeersveiligheid. We wilden ook graag een zebrapad en voor de Albert Schweitzerschool stonden boompjes die het zicht belemmerden. Ook hieraan heeft de gemeente alle medewerking verleend. We zijn als wijk echt gehoord.”

Presentatie plan
Het definitieve plan wordt dinsdagavond 26 februari om 20.30 uur in de Albert Schweitzerschool aan alle omwonenden gepresenteerd. Daarna legt Groeiend Groen het speelpark in samenwerking met de buren aan. “Onze bewoners helpen mee bij de aanleg en het onderhoud van het park”, zegt Schouten. “De grootste uitdaging is om het straks met elkaar netjes te houden. Maar daar hebben we alle vertrouwen in.”