Burgemeester Peter de Baat op ontdekkingsreis in Montferland

DIDAM – De eerste weken van de nieuwe burgemeester Peter de Baat staan vooral in het teken van kennismaken met de gemeente Montferland. Zo bezocht hij samen met zijn partner Lida Nijgh al drie pronkzittingen en leidde raadslid Wim Sinderdinck hem langs een aantal aandachtsplekken in zijn nieuwe woonplaats Didam. Ook zat hij inmiddels zijn eerste raadsvergadering voor en maakte hij met de plofkraak een eerste ‘crisis’ mee.

Burgemeester Peter de Baat en zijn partner Lida Nijgh.

Burgemeester Peter de Baat en zijn partner Lida Nijgh.

“Op het moment van de plofkraak bij de Rabobank in Didam was ik zelf in Lochem”, zegt De Baat. “Toen ik het hoorde, ben ik meteen in de auto gesprongen en deze kant opgereden. Hiermee krijg je als burgemeester natuurlijk liever niet te maken. Het brengt de veiligheid van je inwoners in gevaar. Het was bovendien erg belastend voor een groot deel van Didam, omdat het centrum van het dorp tijdens de ochtendspits grotendeels was afgesloten.”

Handhaving van de openbare orde is dan ook één van de verantwoordelijkheden van de burgemeester. Naast een belangrijke ceremoniële taak is hij als voorzitter van de raad en het college verder nog belast met de coördinatie van het bestuur. Waar zijn voorganger Ina Leppink zich vanuit haar persoonlijke interesse ook bezighield met transport en logistiek, laat De Baat die taak (voorlopig) aan de wethouders over.

“Ik vind het belangrijk dat de wethouders zich gewoon met hun portefeuilles bezighouden”, vertelt hij. “Daarbij heb ik met het huidige takenpakket in een gemeente met ruim 35.000 inwoners voorlopig ook genoeg te doen. Of die taken worden uitgebreid, beslis ik later. Dat laat ik ook over aan het college. Als het college mijn inbreng elders wenst, dan kijken we daar zeker naar.”

Luisteren
In de eerste periode van zijn burgemeesterschap wil De Baat vooral ook goed luisteren naar wat er speelt in zijn gemeente. Dat doet hij onder andere door met de raadsleden plekken, personen en organisaties te bezoeken, waar zij aandacht voor vragen. Zo nam hij met Wim Sinderdinck al een kijkje bij de Nevelhorst, een bouwval aan de Wilhelminsatraat en het voormalige pand van supermarkt C1000.

“Maar ik wil ook graag in gesprek met de burgers om zo de gemeente nog beter te ontdekken. Ik ken de vraagstukken over leefbaarheid en vitaliteit in de diverse kernen. We moeten daar samen met de inwoners mee aan de slag. Daarbij is het belangrijk dat de gemeente zich economisch en toeristisch verder ontwikkelt. Die zaken staan hoog op de agenda.”

Partner
Bij zijn kennismaking met de gemeente Montferland en tijdens de uitvoering van zijn nieuwe ambt wordt De Baat regelmatig bijgestaan door zijn aanstaande vrouw Lida Nijgh. “Mensen zullen me vaak zien”, zegt ze. “Het kan echter voorkomen dat ik de mensen niet direct zie, ondanks dat we elkaar al eens hebben ontmoet. Ik heb namelijk een visuele beperking. Daarom draag ik ook vaak een zonnebril en moet ik in de toekomst ook een stok hanteren.”

Burgemeester Peter de Baat en zijn partner zijn ook te volgen via Facebook. Hier vertelt hij hoe hij zijn nieuwe ambt als burgemeester beleeft en wat er in de gemeente gebeurt.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.