Bouw ‘Het Kom-Fort’ eindelijk van start

DIDAM – Alle papieren zijn inmiddels getekend, de procedure is gestart en volgende maand gaat hoogstwaarschijnlijk de schop de grond in. Daarmee lijkt niets de bouw van ‘Het Kom-Fort’ nog in de weg te staan en gaat de wens van tien jong volwassenen met een verstandelijke beperking eindelijk in vervulling.

Nicole Schouten en Dave Romme met hun kinderen Ot (6), Saar (4) en Fos (2) op de locatie waar binnenkort Driestroomhuis ‘Het Kom-Fort’ wordt gebouwd.

Nicole Schouten en Dave Romme met hun kinderen Ot (6), Saar (4) en Fos (2) op de locatie waar binnenkort Driestroomhuis ‘Het Kom-Fort’ wordt gebouwd.

Zij kijken al jaren uit naar hun eigen appartement, waar ze grotendeels zelfstandig kunnen wonen. Daarbij worden ze begeleid door een zorgechtpaar, dat ze de zorg biedt die ze nodig hebben. “We proberen ze zo zelfstandig mogelijk te laten wonen”, zeggen de ‘zorgouders’ Nicole Schouten (33) en Dave Romme (36), die bijna twee jaar geleden in het project stapten.

“Iedereen heeft een eigen appartement en huisnummer. Maar we eten wel gezamenlijk en bieden ze een bepaalde dagstructuur aan. Sommige bewoners doen verder alles zelf, anderen hebben meer zorg nodig. We zoeken het vooral in de dagelijkse dingen en behoeften. Ondanks hun beperkingen kunnen ze in ‘Het Kom-Fort’ een zo normaal mogelijk leven leiden, net als iedere andere jong volwassene.”

Het appartementencomplex wordt gebouwd aan de Lupinestraat in Didam, naast de Albert Schweitzerschool. Dave en Nicole en hun vier kinderen krijgen hier een woning en tuin op de benedenverdieping. Op de begane grond komen bovendien de gezamenlijk keuken, woonkamer en tuin. De tien appartementen worden in de twee lagen daarboven gebouwd. Naar verwachting is de bouw volgend voorjaar klaar.

Levensbestendig
‘Het Kom-Fort’ is een levensbestendig project. Het is dan ook de bedoeling dat de bewoners er oud worden en het zorgechtpaar er een leven lang blijft wonen. “We hebben hier bewust voor gekozen”, vertelt Nicole. “Dave zat al in de zorg en ik wilde wat in de zorg gaan doen. Het liefst wilden we dat samen doen en het leek ons leuk om ooit een gezinshuis te starten.”

Die wens kwam in een stroomversnelling toen Nicole en Dave twee jaar geleden ineens een advertentie van Driestroom voorbij zagen komen, waarin een zorgpaar werd gezocht voor een gezinshuis in Heeswijk-Dinther. “Daar hebben we op gesolliciteerd”, vertelt Dave. “Tijdens het gesprek werden we echter op het project in Didam gewezen, dat ze beter bij ons vonden passen. Vervolgens hebben we op locatie met de ouders gesproken en was er meteen een klik. Zij zagen ons wel voor hun kinderen zorgen.”

Logeren
In februari verhuisden Dave en Nicole daarom met hun gezin vanuit Oss naar Pannerden. Zo kunnen ze niet alleen de bouw van ‘Het Kom-Fort’ van dichtbij meemaken, maar kunnen de ‘kinderen’ ook af en toe al komen logeren en wennen ze alvast aan hun nieuwe gezin en aan het uit huis wonen. Nicole: “In de voorjaarsvakantie zijn ze zelfs vijf dagen hier geweest. Daardoor ontstaat er een groepsproces en zijn we straks supergoed voorbereid als we samen ons nieuwe huis betrekken.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.