Bossen door storm onveilig en tijdelijk niet toegankelijk

BEEK – De storm van vorige week donderdag heeft ook in de Achterhoekse gebieden van Natuurmonumenten flink huis gehouden. Sommige paden zijn zelfs in zijn geheel gebarricadeerd.

Omgewaaide bomen in het Bergherbos. Foto Natuurmonumenten/Janine Pelgrum

De boswachters zijn hard aan het werk om alle wandel-, fiets-, mtb- en ruiterroutes weer toegankelijk te maken. Naar verwachting duurt dit nog twee weken. Wandelaars, hardlopers, fietsers en ruiters worden tot die tijd dringend verzocht uit de bossen te blijven.

“Er hangen veel losse takken, half omgevallen bomen en paden zijn versperd”, zegt Erwin Grob, boswachter in het Bergherbos. “Deze dagen trekt de wind weer aan en is de kans groot dat er takken en zelfs hele bomen naar beneden komen. Ook bij het zagen van bomen schiet nog wel eens het een en ander weg. We werken er hard aan om de bossen zo snel mogelijk weer veilig te krijgen.”

Schade
De storm heeft flink heeft flink huisgehouden in de natuurgebieden in deze regio. “Er zijn enkele monumentale bomen omgegaan. Echt eeuwig zonde”, vertelt Grob. De storm is echter niet alleen maar nadelig voor de natuurgebieden. “Er zijn nieuwe open plekken in het bos ontstaan en er ligt en staat straks extra dood hout. Een afwisselend bos, met open plekken en meer besloten stukken zorgt voor een grote diversiteit aan planten en dieren. Het dode hout is een goed leefgebied voor insecten. Spechten en boomklevers komen weer op die insecten af.”

De boswachter zagen de takken en bomen die over de paden liggen over het algemeen weg. “Waar mogelijk trekken we de boom het aangrenzende perceel in om zo te profiteren van het nieuwe dode hout. We willen meer dood hout in de bossen en daar heeft deze storm zeker aan bijgedragen”, zegt boswachter ecologie Robert Ketelaar.

De boswachters laten via de Facebook-pagina Achterhoek-Natuurmonumenten weten wanneer de gebieden weer veilig toegankelijk zijn.