‘Boek moet meer begrip kweken voor meisjes met ADHD’

DIDAM – Jacqueline van de Sande weet uit eigen ervaring welke invloed ADHD kan hebben op het leven van meisjes. Maar ook als hulpverlener en moeder heeft ze dagelijks te maken met ADHD. Ze schreef er een boek over, ‘Druk en Dromerig’, en overhandigde donderdag het eerste exemplaar aan burgemeester Peter de Baat en wethouder Wim Sinderdinck.

Jacqueline van de Sande overhandigt het eerste boek aan burgemeester Peter de Baat (links) en wethouder Wim Sinderdinck.

“Het boek heeft als doel meer begrip te kweken voor meisjes met ADHD”, vertelt Van de Sande. “ADHD wordt vaak gezien als een probleem van jongens. Bij meisjes wordt ADHD veel minder vaak herkend en erkend. Dat komt onder andere doordat meisjes met ADHD zich anders uiten dan jongens. Zij hebben over het algemeen een laag zelfbeeld en doen heel veel moeite om zich aan te passen en aardig te worden gevonden.”

Van de Sande weet als ervaringsdeskundige waar ze het over heeft. Ze heeft niet alleen zelf ADHD, maar ook een kind met ADHD. Als kind had ze zelf soms last van de aandoening. “Vooral als iets me niet boeide, had ik moeite om de aandacht er bij te houden”, zegt ze. “Maar als het me wel boeit, kan ik door blijven gaan. Dat heb ik nog steeds. Daar heb ik onder andere veel profijt van gehad bij het schrijven van dit boek.”

Biografisch
In het boek gebruikt Van de Sande gebeurtenissen uit haar jeugd om te laten zien welke invloed ADHD heeft gehad op haar leven. Door middel van grappige en aandoenlijke anekdotes houdt ze het boek luchtig, maar ook leerzaam en aangrijpend. “Ik geef mensen een kijkje in mijn hoofd en lijf en beschrijf ook de reacties van mensen op mijn gedrag.”

In het boek staan daarnaast verklarende theorieën en tips voor ouders, leerkrachten en sporttrainers. “Ik geef aanbevelingen voor het omgaan met ADHD.” Deze kan ze zelf ook in de praktijk gebruiken. Van de Sande heeft namelijk zowel privé als in haar werk dagelijks met ADHD te maken. “Ik werk bij de gemeente Montferland op de afdeling Zorg in het sociaal jeugdteam als praktijkondersteuner huisartsen-jeugd en als schoolmaatschappelijk werker. Daar werk ik veel met kinderen met ADHD.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.