‘Big Five’ van de boerderij geportretteerd in ‘Ode aan het vee’

DIDAM – Door Freek Vonk weten we tegenwoordig alles van de meest exotische dieren in de wereld. Maar hoe is het met de kennis over onze eigen boerderijdieren? Wat eet een koe eigenlijk? Waarom legt de ene kip witte en de andere bruine eieren? En wat is er zo uniek aan het varken?

Fotografe Brenda Beumer en Karolien Hupkes legden het allemaal vast in ‘Ode aan het vee’. Het boek laat de vijf belangrijkste boerderijdieren, de koe, de kip, het varken, de geit en het schaap, in al hun facetten zien. ‘Ode aan het vee’ staat vol met weetjes over de ‘Big Five’ van de boerderij. Door Brenda Beumer vanuit alle hoeken en standen gefotografeerd en weergegeven.

“Eén van de missies van het boek is om mensen anders naar de dieren te laten kijken”, zegt Beumer. “Dat doen we met veel foto’s, maar ook door de verhalen van de boeren en onze ambassadeurs te vertellen. We hebben bij twaalf boeren aan de keukentafel gezeten en gepraat over de dieren. Daar zijn allerlei leuke weetjes uit gekomen, die voor ons soms ook nieuw waren.”

Zo waren de twee op visite bij varkensboer Gerard Holleman uit Babberich. Aan hem vroegen ze onder andere wat er nou zo uniek is aan het varken. “‘Heb je wel eens naar de achterkant van het varken gekeken’, vroeg hij ons”, vertelt Hupkes. “‘Die lijkt op een vrouw met hakjes’, zei hij, wijzend op de ronde billen en poten van het varken.”

Freek Vonk
Hupkes, die ook al het kinderboek Hip de Koe uitbracht, liep al langer rond met het idee voor een boek over de ‘Big Five’ van de boerderij. Ze zag Freek Vonk wekelijks op televisie alles over de meest exotische dieren vertellen, terwijl veel kinderen en volwassen nog te weinig weten over de ‘eigen’ boerderijdieren. Dat moest veranderen, vond ze.

Hupkes: “Ik heb in eerste instantie Freek benaderd om iets met mijn idee te doen, maar hij wilde of kon niet meewerken. Toen zag ik een oproep van Brenda op Facebook, die op zoek was naar een schrijfster voor een fotoboek voor haar studie fotografie. Ik kende Brenda nog uit het verleden en heb contact gezocht.”

Beumer deed al veel dierfotografie. “Ik had voorbeelden van dieren die ik had geportretteerd”, zegt ze. “Zo ontstond het idee om de grote vijf boerderijdieren te portretteren.” Hupkes nodigde vervolgens de twee schrijfsters van Hip de Koe uit om verder te brainstormen. “Met zijn vieren kwamen we op de titel ‘Ode aan het vee’. We wilden vooral foto’s laten zien met zo min mogelijk tekst. Alleen leuke weetjes, zoals Freek Vonk dat ook doet in zijn programma. Hij blijft mijn inspiratiebron.”

Een half jaar lag Beumer in diverse stallen en weilanden in de Liemers en Achterhoek om de mooiste foto’s te maken. “De geiten waren het leukst”, vindt ze. “Die vraten de veters uit mijn schoenen en het elastiek uit mijn haren. En als ik bijvoorbeeld in de varkensstallen wilde fotograferen, dan moest ik me douchen en vaak drie keer omkleden voor de hygiëne. Dan had ik een rode overall aan met rode laarzen, dan weer een gele overall met gele laarzen.”

Ambassadeurs
De bezoeken aan de boeren leverden tal van foto’s en wetenswaardigheden op. Een uitgebreide selectie hiervan is in het boek gebundeld. Daarnaast kent het boek ook vier ambassadeurs, die kort aan het woord komen. De meest aansprekende is Bennie Jolink. Samen met dierenarts Egbert Oenema, sociaal ondernemer Linda Commandeur en topkok Nel Schellekens breekt hij een lans voor het vee.

“Egbert Oenema gaat net als Freek Vonk filmpjes maken voor onze website over het dierenwelzijn”, vertelt Hupkes. “Nel Schellekens zorgt voor een stukje bewustwording over wat we eten”, zegt Beumer. “Zij kookt van kop tot kont en laat ons zien dat je niks van het dier hoeft weg te gooien. Dat zij hun verhaal vertellen is een mooie aanvulling op het boek.”

‘Ode aan het vee’ wordt donderdag 9 mei gepresenteerd in Stadion de Vijverberg van De Graafschap. Daarna is het boek voor 19,95 euro verkrijgbaar via de boekhandels en de website www.odeaanhetvee.nl.