Bewoners Plavei besparen tonnen aan CO2

’s-HEERENBERG/DIDAM – Woningcorporatie Plavei sloot samen met bewoners het project Energiesprong Montferland en het monitoringstraject in Kilder af met taart en prijzen voor de beste bespaarders. Tijdens het traject werden tonnen extra aan CO2 bespaard, gelijk aan 319 boomjaren.

Bewoners van de Plantsoensingel Noord en de Hoge Distelweg bespaarden het meeste.
Bewoners van de Plantsoensingel Noord en de Hoge Distelweg bespaarden het meeste.

Drie jaar lang werden op vijf nieuwbouwlocaties (Delweg in Zeddam, Plantsoensingel Midden- en Zuid in ‘s-Heerenberg, Plantsoensingel Noord\Hoge Distelweg in ’s-Heerenberg, Eltenseweg/Heuvelstraat in Stokkum en de Cedric Mardonstraat in Kilder) het energieverbruik en het wooncomfort gemeten van de zeer energiezuinige en energieneutrale nieuwbouw. De betrokken partijen deden dit om te leren van de resultaten, zodat deze toegepast kunnen worden op andere projecten. Maar ook om hun kennis en ervaringen te delen met andere partijen die woningen bouwen en beheren. In 2020 mag er namelijk alleen nog maar energieneutraal worden gebouwd.

De gemiddelde energierekening voor de bewoners van de in totaal 59 woningen komt neer op 40 euro per maand per huishouden. “Een ontzettend laag bedrag”, vertelt projectleider Marcel van Bodegraven. “Met name het gasverbruik is heel erg laag. Dit is gemiddeld 500 m3 per jaar tegenover een gemiddelde van 1500 m3, het verbruik in een reguliere woning.”

Beste bespaarder
Door een goede isolatie, een efficiënte verwarming en zonnepanelen is het woninggebonden energieverbruik al 60 tot 80 procent lager dan reguliere nieuwbouw. De uiteindelijke besparing is ook afhankelijk van bewonersgedrag. Om bewoners hierin extra te stimuleren, was er de actie ‘beste bespaarder’. De bewoners die het meeste wisten te besparen, konden een geldprijs winnen.

De prijzen werden woensdagavond  8 juni tijdens de laatste bijeenkomst voor de bewoners van Plantsoensingel Noord en Hoge Distelweg uitgereikt. Deze buurt bespaarde het meeste. Meneer en mevrouw Krijgsman wonnen de tweede prijs. “Wij hebben geen extreme dingen gedaan om energie te besparen, maar hebben bijvoorbeeld wel allemaal A++ apparaten en gebruikten bijvoorbeeld de vaatwasser op de momenten dat we via de zonnepanelen veel energie geleverd kregen.”

De bewoners van alle 59 woningen hebben met elkaar een besparing ten opzichte van de referentiewaarden weten te bereiken van 6,4 ton CO2. Dit staat gelijk aan 319 boomjaren. Een boomjaar staat voor de CO2 die een boom in een jaar uit de lucht vangt. Tijdens het drie jaar durende traject is dus het werk van iets meer dan 100 bomen bespaard.