Beekse uitvinding laat gras ’t Peeske beter groeien

BEEK – Bij voetbalvereniging ’t Peeske start binnenkort een proef met een nieuw en mogelijk revolutionair sproeisysteem. Met de DrainTalent van Altop wordt het tweede veld van de Beekse voetbalvereniging straks niet meer van boven beregend, maar van onderen. Het pompsysteem doet echter niet alleen bij droogte zijn werk. Bij wateroverlast is een ondergelopen voetbalveld binnen een uur weer bespeelbaar, voorspelt de ontwikkelaar.

Sam Speijers legt uit hoe de DrainTalent werkt.

De duurzame DrainTalent heeft zich inmiddels bewezen in de paardensport. Bij de voetbalsport staat het product echter nog in de kinderschoenen. “De DrainTalent brengt een te natte of te droge bodem terug naar de optimale waarden”, vertelt ingenieur Sam Speijers, die het pompsysteem samen met Wesley Aaldering van Altop Products ontwikkelde. “In de paardensport hebben we al aangetoond dat daarmee de conditie van de bodem verbetert en er betere prestaties worden geleverd.”

Speijers verwacht dat dit ook bij sportvelden, dijken en in de akkerbouw mogelijk moet zijn. “Met de DrainTalent kunnen we de kwaliteit van de bodem beïnvloeden”, zegt ook Chiel Berndsen, samen met zijn broer Joost eigenaar van Altop. “Het pompsysteem zorgt voor een goede vochtregulering van de bodem, waarmee we beter kunnen inspelen op de klimatologische omstandigheden.”

Droogte
Zo had het product afgelopen jaar al prima dienst kunnen doen. Door de extreme droogte moesten de voetbalvelden regelmatig worden beregend. “Maar sproeien blijft lastig”, weet Arno Harmsen van de Grasmeesters. Zijn bedrijf is onder andere verantwoordelijk voor het onderhoud van de velden in de gemeente Montferland.

“Als je op een bepaalde plek teveel sproeit, krijg je een slechte waterontwikkeling. Sproei je te weinig, dan gaat het gras dood”, zegt hij. “Bovendien kost sproeien veel water en de verdamping is groot. Dan is het water ook nog eens koud, omdat het onder uit de grond komt. Dat zorgt weer voor stress bij de plant.”

Kunstgras
Harmsen was dan ook direct enthousiast bij het horen van het verhaal van Altop. Hij verwacht dat met de DrainTalent de kwaliteit van de natuurvelden omhoog gaat. “Dat leidt tot minder afgelastingen”, denkt hij. Daarbij kan het kunstgrasvelden in de toekomst overbodig maken. Als de kwaliteit van de natuurvelden omhoog gaat, kunnen ze meer worden belast.

“Ik ben ook zeker geen fan van kunstgras”, zegt de grasmeester. “In tegenstelling tot de DrainTalent is het absoluut niet duurzaam. Het is gemaakt van kunststof en er liggen rubberen korrels op. Voor de aanleg van een kunstgrasveld wordt goede grond afgegraven en lava als ondergrond teruggestort. En in de zomer kan de temperatuur van kunstgras oplopen tot 75 graden, terwijl natuurgras hooguit 38 graden warm is.”

Als de pilot bij ’t Peeske slaagt, wordt het nieuwe pompsysteem mogelijk bij meer velden en verenigingen ingezet. “Wij hebben samen met de Grasmeesters in de gemeente Montferland in totaal 23 natuurgrasvelden op elf sportparken in onderhoud”, vertelt sportwethouder Ruth Mijnen. “Wij verwachten, net als Altop en de Grasmeesters, veel van de DrainTalent. Gezamenlijk rollen we daarom de pilot uit bij ’t Peeske.” De gemeente draagt in totaal bijna 40.000 euro bij aan de proef.

Bekijk in onderstaand filmpje hoe de DrainTalent werkt: