Barghse Jonges presenteren met ‘Vier ’t Lève’ vierde cd

’s-HEERENBERG – De vierde cd van de Barghse Jonges komt op vrijdag 17 november uit. Het nieuwe album ‘Vier ’t Lève’ bevat zestien nieuwe nummers van de band, die elke vier jaar een grootschalig benefietproject organiseert voor de kankerbestrijding. Het album is de aftrap van de ‘Tour 2018-2019’ met als hoogtepunt een benefietconcert in september 2018.

De Barghse Jonges. Foto Robin Sommers

Met de drie eerdere cd’s en benefietconcerten speelde de band in de afgelopen jaren meer dan 300.000 euro bij elkaar voor Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding. Het laatste grote project was een open air benefietconcert, samen met de Keulse topformatie ‘Bläck Fööss’ eind 2014 voor meer dan 3.000 bezoekers. Dat concert levert 90.000 euro op.

Het nieuwe album bevat zestien nieuwe nummers in de bekende Barghse Jonges stijl. Daarvoor gebruikt de band bestaande muziek en voorziet die van een eigen interpretatie, arrangement en teksten in het Liemers dialect. Van de eerste drie albums gingen er ruim 10.000 over de toonbank.

Opnames
De nieuwe cd kost 15 euro, inclusief een kortingsbon van 5 euro voor het benefietconcert volgend jaar. De opbrengst van de cd gaat volledig naar de kankerbestrijding, doordat sponsoren de productiekosten op zich nemen. Vier ’t Lève is afgelopen zomer opgenomen in de A60 studio in Didam. Naast de 15-koppige band waren daar ook de vaste blazerssectie van de partij en drie doedelzakspelers uit Keulen, die de band al vaker begeleid hebben bij grote concerten.

Op www.concerttegenkanker.nl zijn stukjes van verschillende nummers op het album te beluisteren. Producent John te Dorsthorst (Studio A60) is zeer te spreken over het resultaat. “Een mooi album met een eigen specifieke eigentijdse sound met veel meerstemmigheid en harmonieën. Wij zijn trots dat we aan dit album hebben mogen meewerken.”

Teksten
Het album bevat ook een boekje met de teksten van alle nummers, die geschreven zijn door het vaste schrijversduo Willy Stein en Marcel Giezenaar. Veel herkenbare thema’s komen er in voor. Om over na te denken en om bij te glimlachen. Over de Achterhoeker die in Amsterdam een coooola besteld. Een jongetje dat zich afvraagt wat de dodenherdenking is, maar ook meezingers als ‘Gedeup in de Wètering’ en vette rock over de ‘Barghse Motor Club’.

Stein: “We proberen altijd om van elk lied een verhaaltje op zich te maken. Soms om over na te denken, vaak met een glimlach. We horen vaak dat onze cd’s in de auto grijs gedraaid en meegezongen worden. Dat is een enorm compliment, want dan zijn onze liedjes kennelijk de moeite waard om vaker naar te luisteren.”

De cd ‘Vier ’t Lève’ wordt donderdag 16 november voor genodigden ten doop gehouden en ligt vanaf vrijdag 17 november in de winkels. De verkooppunten zijn Primera Doetinchem, Ulft, Didam en ’s-Heerenberg, Kachelhöltjes Partypret, COOP Supermarkt ’s-Heerenberg en InfoCenter Emmerich. Online: www.concerttegenkanker.nl.Facebooktwittergoogle_plus

Marcel Giezenaar
Over de schrijver
Marcel Giezenaar - Barghse Jonges