Barghse Jonges en Bläck Fööss zingen al ton bij elkaar

’s-HEERENBERG – De voorlopige opbrengst van het concert van de Barghse Jonges en Bläck Fööss werd zaterdagavond laat door organisator Marcel Giezenaar geschat op 100.000 euro. Een fantastisch resultaat waaraan ook het Oost-Gelders Symfonieorkest onder leiding van Stein Berkouwer, bariton Ernst Daniël Smid en sopraan Kim Howbridge meewerkten.

Het enorme podium met de Barghse Jonges in beeld. Foto Robin Sommers

“We gaan deze keer voor een echte ‘Night of the Proms”, zei Hans Kloosterboer kort geleden. “Met als basis het repertoire van de Barghse Jonges en Bläck Fööss, aangevuld met symfonische poprock en klassieke meezingers. Met het Oostgelders Symfonieorkest voegen we weer een extra dimensie toe.” De woorden van Kloosterboer werden meer dan waar gemaakt.

Orkest
Harry Gerritsen, de muzikale leider van de Barghse Jonges, Andreas Wegener, leider van de Bläck Föoss, en dirigent Alexander Geluk van het Oost-Gelders Symfonieorkest, die wegens ziekte tijdens het concert vervangen werd door Stein Berkouwer, tekenden maanden geleden voor het samenstellen van het programma. Gerritsen: “Meerstemmigheid en mooie harmonieën zijn het kenmerk van de Fööss en van ons. Het moet allemaal bij elkaar passen en te behappen zijn, zeker als je met een groot orkest gaat werken en met gastsolisten als bariton Ernst Daniël Smid en sopraan Kim Howbridge.”

Die opzet kregen de bijna 3000 toeschouwers in de immense tent naast de fabriek van Royal Fascini zeker voorgeschoteld. Een tent met alles erop en eraan, waardoor het echt ‘The night of the proms’ leek.

Goed doel
Een paar honderd vips, veelal gasten van de hoofdsponsors, begonnen al om 17 uur. Na het welkomstwoord van Marcel Giezenaar, die iedereen opriep om samen de schouders eronder te zetten voor de kankerbestrijding, vertelde dokter Erik Aarntzen van het Radboudumc over alvleesklierkanker, een ingewikkelde vorm van kanker, waarvoor een heel speciale behandeling nodig is. “We werken als Radboudumc nauw samen met de universiteit van Essen (D) om een behandeling op maat te vinden. Voor dat onderzoek is veel geld nodig en we zijn dan ook bijzonder blij met jullie bijdrage.”

Concert
Het concert begon met een lied dat de samenwerking tussen Bläck Fööss en de Barghse Jonges goed weergaf. De Barghse Jonges zingen veel liedjes van de Keulse Band, die in het Nederlands vertaald zijn. Bläck Fööss begon met haar duitse tekst dat dankzij de Barghse Jonges uitmondde in ‘As ’t lich uut geet bi-j Schuurman’, dat meteen voluit werd mee gezongen.

Het Oost-Gelders Orkest kreeg ook de zaal meteen mee. De toeschouwers zongen en deinden mee met de Second Waltz, waarvoor de bijna zestig muzikanten een luid applaus kregen. Een van de hoogtepunten van de avond was het lied ‘Barcelona’, vertolkt door sopraan Kim Howbridge en één van de nieuwe leden van Bläck Fööss, Mirko Baümer. Het lied van de Olympische Spelen in Barcelona werd gevolgd door het eveneens prachtige ‘Eres Tu’. ‘Music was my first love’ werd vertolkt door beide groepen en het orkest gezamenlijk.

Na de pauze zongen Harry Gerritsen en Hans Kloosterboer, begeleid door het Oost-Gelders Orkest ‘Holy Mother’. Even enthousiast werd ook het lied ‘Together, United we stand’ vertolkt, waarna alle artiesten als een soort finale het Bajo-lied ‘Same naor de brullef gaon’ brachten.

Drie doedelzakspelers mochten aan het eind van het programma hun muzikale groet brengen. Jammer dat de doedelzakmuziek vrijwel niet te horen was. De avond werd afgesloten door Dinie Reessink, die het programma kundig aan elkaar praatte en zeker ook een groot compliment verdiende. Zij droeg er aan bij dat het ‘hersenspinsel’ van Marcel Giezenaar een enorm succes werd.