Ans Koster Bodyfashion verhuist naar winkelcentrum Didam

DIDAM – Ans Koster Bodyfashion gaat verhuizen. De lingeriespeciaalzaak verruilt het pand aan de Kerkstraat 32a voor een onderkomen aan de Oranjestraat in het winkelcentrum van Didam, waar nu nog een speelgoedzaak is gevestigd. “De verwachting is dat we daar op 1 augustus dit jaar de deuren openen”, zegt Ans Koster.

Ans Koster op de mammacare-afdeling.

Daarmee verlaat Ans Koster het winkelpand, waar zij en haar familie bijna 130 jaar handel voerden. “De opa van mijn moeder had hier in 1890 al een dorpswinkel”, vertelt Ans. “Overgrootvader bouwde destijds het voorste deel van dit pand. Maar wellicht had hij hier al eerder een handel. Dat hebben wij echter nooit kunnen achterhalen.”

In de dorpswinkel werden in die tijd allerhande waren verkocht waar de bevolking behoefte aan had. Langzaam maar zeker veranderde de zaak in een kruidenierswinkel, waarna de ouders van Ans er in 1962 een supermarkt van maakten, de K-markt. “Naast foodproducten verkochten ze destijds ook al textiel”, weet Ans nog. “Dat was een hele bijzondere combinatie, maar mijn moeder was een echt textielmens. Toen mijn vader in 1981 ziek werd, zette zij de winkel voort als textielwarenhuis.”

Lingeriespeciaalzaak
In de loop der jaren groeide het textielwarenhuis uit tot een lingeriespeciaalzaak. In 1992 nam Ans de winkel van haar moeder over. Zij specialiseerde zich daarbij onder andere in  mammacare-producten, zoals prothese bh’s en badkleding, en het aanmeten van borstprotheses. “Dat is, naast de overige lingerie en kleding, nog steeds een belangrijk onderdeel van onze winkel”, zegt Ans. “Sinds 2011 zijn we hierin ook gecertificeerd en hebben we contracten met alle zorgverzekeringen.”

Aan de Oranjestraat worden al deze activiteiten voortgezet. Net als nu krijgt Ans Koster daar 250 vierkante meter verkoopoppervlakte. “Het enige dat verandert, is de locatie”, vertelt Ans. “En daar zijn we heel blij mee. Een winkel als deze hoort in het centrum thuis, waar meerdere ondernemers zitten die elkaar versterken en het publiek makkelijker binnenloopt.”

Kans
Toen de kans zich voordeed, hapte ze dan ook meteen toe. “Zo’n aanbod krijg je niet elke dag. Bovendien kwam het op een goed moment. Op de locatie waar we nu zitten, is het al best stil. Maar mocht de Aldi ook naar het centrum verhuizen, dan raken we weer een grote publiekstrekker kwijt.”

Toch vindt ze het ook lastig om het pand, dat zo’n lange familiegeschiedenis heeft, te verlaten. “Er heeft hier sinds 1890 iemand van de familie gewoond en gewerkt. Pas in 2012 is de woning boven verkocht. Mijn moeder en ik zijn hier allebei geboren. Ik vond het daarom moeilijk om het haar te vertellen. Maar ze heeft er gelukkig alle begrip voor en gunt me deze kans van harte.”

Het bedrijfsgedeelte (in totaal zo’n 600 m2) van het pand staat inmiddels te koop. Verhuur is echter ook mogelijk. Kijk voor meer informatie op www.hmqmakelaardij.nl.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.