Amicitia laat het spoken in ‘theater’ De Zomp

LOIL – Vooraf droop de spanning nog van de gezichten. Maar eenmaal op het podium leek het alsof ze al jaren toneelspeelden. Toch maakten maandagavond liefst vier van de acht spelers hun debuut voor Amicitia. Woensdag- en zaterdagavond zijn ze opnieuw te zien in de komedie ‘Wie gelooft er aan spoken’ in theater De Zomp in Loil.

  • De geest Thomas.

Debutant Patricia van Wees kreeg zelfs de hoofdrol van het stuk toebedeeld. Zij speelt de weduwe Eva, die zojuist haar man Thomas is verloren door een tragisch auto-ongeval. “Ik sta in alle scènes op het podium”, zegt ze. “Leuk, maar ook wel spannend. Ik had geen enkele ervaring met toneelspelen.”

Datzelfde geldt voor Marianne Sloot, bij wie de zenuwen aan de vooravond van de première door de keel gieren. Op het podium, in de rol van Madame Céline, is van die spanning echter weinig meer te merken. Als vriendin van Eva, medium en helderziende krijgt ze met haar onvervalste Oost-Europese accent al snel de lachers op haar hand. “Waar ik precies vandaan kom, weet ik niet, maar ik ben in elk geval een buitenlandse”, lacht ze.

Geest
Madame Céline is ook degen die de geest van Thomas oproept, die in die hoedanigheid tijdelijk terugkeert in het leven van Eva. Thomas, gespeeld door Joost ter Horst, was tijdens zijn leven een echte casanova. Hij ging regelmatig op zakenreis en nam daarbij altijd een andere blondine mee. Als geest krijgt hij 48 uur de tijd om het goed te maken met zijn vrouw, die als één van de weinigen niets afwist van al zijn escapades.

Dat hoort ze pas na haar dood van haar vriendin Debby. “Ik probeer haar na de dood van Thomas te ondersteunen”, vertelt Corina de Kinkelaar, de derde debutant. Zo verlost ze Eva onder andere van de hebberig ‘erfgenamen’ Willem en Hilde den Hartog, de broer en schoonzus van Thomas. Zij worden neergezet door Rob Balduk en Rosalien Branderhorst, die voor de nodige ervaring op het podium zorgen.

En dan zijn er nog Wouter (Niek Meister), provocatiehouder in de firma van Thomas, en rechercheur Leisbeth Elbers, die het ‘ongeluk’ van Thomas onderzoekt. Ook zij doet voor het eerst mee in een toneeluitvoering van Amicitia. Maar waar ze als rechercheur nog nat achter de oren is en ze haar eerste zaak tot een goed einde probeert te brengen, heeft ze al wel de nodige podiumervaring.

Sfeer
“In mijn geboorteplaats Arnhem heb ik veel toneel gespeeld”, zegt ze. “De liefde trok me echter naar Loil, waar ik nu een jaar woon. Hier wilde ik graag mensen leren kennen, dus ben ik bij het toneel gegaan. Inmiddels ben ik al aardig ingeburgerd en vind ik het erg leuk bij Amicitia. De sfeer zit er goed in.”

Dat enthousiasme en plezier straalden de spelers maandagavond ook uit op het podium. “Ik ben trots op wat we vanavond hebben neergezet”, zei regisseur Sabine Bolder dan ook nar afloop van de eerste voorstelling. “Vooral omdat we het echt samen hebben gedaan. We hebben elkaar geholpen waar het nodig was en versterkt door elkaars fouten op te vangen. Het was een geslaagde avond en ik heb zin in de twee volgende uitvoeringen.”

Informatie
Die zijn woensdag- en zaterdagavond om 20 uur in De Zomp. De deuren gaan een half uur voor aanvang van de voorstelling open. Kaarten kosten 7,50 euro en kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang. Kijk voor meer informatie op www.amicitia-loil.nl.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.