Afzetting van hekken rondom toren Mariakerk

DIDAM – Rondom de toren van de Mariakerk in Didam wordt op zeer korte termijn een afzetting met hekken van een aantal meters geplaatst. Uit een inspectie vorige week woensdag bleek dat het natuursteen van de toren slijt en de voegen loslaten. “Dit vraagt om directe actie”, zegt pastoor Jurgen Jansen. “De veiligheid van onze kerkbezoekers en andere passanten is namelijk onze eerste verantwoordelijkheid.”

Woensdag 4 september vond er een inspectie plaats van de technische staat van de kerktoren. Het bestuur van de Gabriëlparochie schakelde hiervoor een aantal experts in, waaronder Hendrik-Jan Tolboom van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, specialist op het gebied van natuursteen, en monumentenspecialist Henk van Harsselaar. “Mensen met kennis van zaken, in het bijzonder over dit soort monumentale gebouwen”, zegt Tonnie Kuppens, bestuurslid gebouwen van de Gabriëlparochie.

Met de inspectie is vastgesteld dat de technische kwaliteit van het zandsteen en tufsteen op bepaalde plaatsen zorgelijk is en mogelijk een gevaar vormt voor de omgeving. De natuursteen kan bijvoorbeeld bij bepaalde weersomstandigheden loslaten en naar beneden vallen.

Op zeer korte termijn worden er daarom hekken om de toren geplaatst. Hierbij wordt er een zogenaamde ‘sluis’ gemaakt voor de bereikbaarheid van de hoofdingang van de kerk. Zodra het rapport van de inspectie is ontvangen, beraadt het bestuur van de parochie zich over de te nemen vervolgstappen. Foto Vincent van Vuuren

Bekijk ook de video van Wim Lubbers.