Action ’s-Heerenberg krijgt lift voor rolstoelers en kinderwagens

’s-HEERENBERG – De pas vorig najaar geopende Action in ’s-Heerenberg gaat alweer op de schop. De winkel, die is gevestigd boven de Aldi, krijgt een personenlift. Daarmee wordt de winkel ook toegankelijk voor rolstoelers, scootmobielen en mensen met een kinderwagen.

Carina Franken-Hermsen werd bij Action in ’s-Heerenberg uitgenodigd op de koffie. Ze kreeg van Evert Jan van der Es, verkoopleider van Action Nederland (rechts), en bedrijfsleidster Sanne ook nog een cadeaukaart. Net als Tonny Gerritsen (tweede van links), die meekwam ter ondersteuning. Foto Action

Zij moeten op dit moment de hulp van een medewerker van Action inroepen om boven te komen. De roltrap, die toegang biedt tot de winkel, is namelijk niet geschikt voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Het gebruik van de rolbaan door mensen in een rolstoel, scootmobiel of met een kinderwagen is zelfs ‘voor eigen risico’.

“Een kennis van me heeft geprobeerd om in haar rolstoel boven te komen en noemde dit een ‘onmenselijke krachttour’”, vertelt Carina Franken-Hermsen uit Kilder, die zelf ook in een rolstoel zit. “Als tijdelijke oplossing hebben ze nu een intercom geplaatst, waarmee je een medewerker kunt oproepen, die je via het magazijn met de goederenlift naar boven helpt.”

Franken-Hermsen diende een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens, omdat ze zich gediscrimineerd voelde. “In eerste instantie heb ik bij Action aangeklopt”, zegt ze. “Ze beloofden me op termijn te kijken wat er mogelijk is. Dat vond ik een vrij rekbaar begrip. Vervolgens heb ik Lokaal Belang Montferland aangeschreven of zij in de gemeenteraad wat voor elkaar kon krijgen. De partij heeft me daarop verwezen naar het College voor de Rechten van de Mens.”

Daar diende Franken-Hermsen een verzoekschrift in ‘wegens discriminatie’, waarna het college een procedure startte. Action wachtte de procedure echter niet af en deed de Kilderse een schriftelijk schikkingsvoorstel. Daarin beloofde ze een personenlift te plaatsen in het filiaal aan de Molenpoortstraat in ’s-Heerenberg.

Verbouwing
Hiervoor moet de winkel ingrijpend worden verbouwd. De werkzaamheden beginnen medio april, waarbij de betonnen trap plaatsmaakt voor een personenlift. Aan de achterzijde van het pand wordt bovendien een vluchtweg gerealiseerd. De verwachting is dat de lift in mei in gebruik kan worden genomen.

“We wilden de aanpassing al eerder doen, maar we hebben te maken met een vergunningsprocedure die moet worden afgewikkeld”, vertelt Yvette Moll, woordvoerster van Action. Maar waarom is er bij de bouw niet direct een lift geplaatst? “Het was vrij ingewikkeld om een lift in het gebouw in te passen en we dachten dat de rolbaan een goed alternatief zou zijn. Daar hebben we ons echter in vergist. Dit kan gewoon niet en moet worden opgelost, zodat de winkel voor iedereen toegankelijk is.”

Inmiddels heeft Action een aantal procedures aangepast, waardoor aangeboden panden die geen lift hebben om toegang te krijgen tot de winkel bij voorbaat worden afgekeurd. “Dit zetten ze zelfs op Europees niveau door”, weet Franken-Hermsen. Donderdag ging ze bij Action in ’s-Heerenberg op de koffie en kreeg ze het goede nieuws te horen. “Ik ben hartstikke blij dat Action het zo snel en netjes oplost.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.