Achterhoek ‘annexeert’ deel Liemers met plaatsing toeristische borden

DIDAM/BEEK – ‘Welke instantie is hier de weg kwiet?’, vroeg Joop Boxstart zich af toen hij op de Tatelaarweg in Didam het bord ‘Achterhoek’ passeerde. ‘Wi-j zitten hier in de Liemers’, merkte de Babberichse streektaalzanger terecht op. Toch plaatste de Stichting Achterhoek Toerisme de borden deze zomer op diverse plaatsen in de regio.

Op de Tatelaarweg in Didam, middenin de Liemers, werd onlangs het bord ‘Achterhoek’ geplaatst. “Ik ben werkelijk een beetje boos vanwege deze ondoordachte actie”, zegt Joop Boxstart.
Op de Tatelaarweg in Didam, middenin de Liemers, werd onlangs het bord ‘Achterhoek’ geplaatst. “Ik ben werkelijk een beetje boos vanwege deze ondoordachte actie”, zegt Joop Boxstart.

Zo staat er nu ook bij de grensovergang aan de Eltenseweg tussen Beek en Elten een nieuw toeristisch bord, dat het oude ‘Écht Achterhoek’ heeft vervangen. Hetzelfde bord verdween uit Drempt en is nu prompt voor Doesburg neergezet. De meningen over de regiogrenzen van de Liemers en de Achterhoek mogen dan verschillen, iedereen is het er over eens dat het hier toch echt de Liemers betreft.

“Ik ben werkelijk een beetje boos vanwege deze ondoordachte actie”, zegt Boxstart. “De Liemers is de regio waar ik me thuis voel, waar ik geboren en getogen ben. Dat gebied halen ze gewoon weg en daar maken ze de Achterhoek van. Dat vind ik respectloos. Nou heb ik niks tegen de Achterhoek, integendeel zelfs. Maar dit is de Liemers en dat moet zo blijven.”

Volgens veel geschiedschrijvers is de Liemers zelfs het hele gebied dat westelijk van de Oude IJssel ligt. Ten oosten van de Oude IJssel begint pas de Achterhoek. Zo lokaliseerde de Didamse auteur Nol Tinneveld de Liemers ooit als ‘het hele gebied tussen Rijn en IJssel met de (voormalige) gemeenten Didam, Duiven, Gendringen (met uitzondering van Breedenbroek en Voorst), Montferland, Wehl, Westervoort en Zevenaar’. Rijnwaarden behoorde naar zijn mening oorspronkelijk niet tot de Liemers, maar tot de Overbetuwe.

Achterhoek Toerisme
Zonder blikken of blozen ‘eiste’ de Stichting Achterhoek Toerisme echter een deel van de Liemers op door middenin het gebied drie ‘Achterhoek’ borden te plaatsen. “Wij hebben daarbij de grenzen aangehouden van de tien gemeenten die zich bij Achterhoek Toerisme hebben aangesloten”, legt Jan ten Have namens de stichting uit. “Ook Doesburg en Montferland horen daarbij. Toen Didam samenging met Bergh, sloot de nieuwe gemeente zich bij Achterhoek Toerisme aan. Daarom staat er nu ook een bord in Didam.”

De gemeente Montferland bevestigt die lezing en stemde, hoewel het geografisch niet klopt, in met de Achterhoekse plaatsaanduiding. Voor haar is het echter ook een marketingverhaal. “Montferland is natuurlijk een herindelingsgemeente, waarbij het voormalige Bergh tot de Regio Achterhoek behoorde en het voormalige Didam tot de Liemers (Stadsregio)”, reageert wethouder Tanja Loeff. “Nu hoort de gemeente Montferland bij beide regio’s en participeren we toeristisch gezien ook in beide regio’s. De Achterhoek is daarbij een sterk merk, het gebied staat goed op de kaart, ook promotioneel. In die promotie willen we dan ook volop meedoen.”

Boxstart vindt echter dat de borden de identiteit van de Liemers geweld aan doen. Hij schreef daarom onder andere het protestlied ‘Old Liemers geet dood. Mor waor ’t stervende is, hult ’t zich groot’. Als het aan hem ligt, wordt het bovendien tijd om de Liemers eens beter op de kaart te zetten. “Ik zal de op- en afrit van de A12 in Babberich eens met een paar trekkers dichtgooien. Zullen we wedden dat heel Nederland binnen een uur weet waar de Liemers ligt!”