Aandacht voor de Joden en bevrijding in jaarboek Aover Diem van de OVD

DIDAM – Het 35ste jaarboek Aover Diem van de Oudheidkundige Vereniging Didam is uit. Het boek is afgelopen week bezorgd bij de leden van de vereniging en is inmiddels ook te koop bij Bruna in Didam.

Normaal gesproken wordt het jaarboek van de OVD aan het einde van de algemene ledenvergadering aan de leden uitgereikt. “Vanwege het coronavirus moesten we de jaarvergadering van 16 april echter voor onbepaalde tijd uitstellen”, zegt secretaris Jan Beursken. “Omdat de meeste mensen nu noodgedwongen thuis moeten blijven, hebben we besloten het jaarboek al te bezorgen en niet te wachten tot de volgende jaarvergadering.”

Het boek is nu ook actueel door de verhalen over de oorlog en bevrijding die erin zijn opgenomen. Zo schreef Henk Stevens twee artikelen over de Joden in Didam, ‘De lotgevallen van de Joodse inwoners van Didam’ en ‘Onderduiken om te overleven’. Beursken: “Het eerste artikel is een verdere uitwerking van het verhaal dat Henk in 1995 al schreef voor de oorlogsspecial.”

Bevrijding
Theo te Wil doet in Aover Diem uitvoerig verslag van de bevrijding van Didam en de weg er naartoe. Jan Beursken verdiepte zich zelf in de geschiedenis van de buurtschap ’t Vriesland. Hier begon de bevrijding van Didam op 2 april 1945, waarbij de Canadezen vanuit de Wehlse bossen kwamen.

Verder staat er een artikel in over de geschiedenis van de Diemse toren door Herman Makkinga. Dinie Teelen en Trees Tiemes completeren het verhaal over de bewoningsgeschiedenis van de Lockhorststraat met een vervolgartikel op het jaarboek van 2019. Tom van Alst nam het Loilse verhaal weer voor zijn rekening en schreef over het onderwijs en geloof in de familie Van Raaij.

De werkgroep Boerderijen en Veldnamen deed onderzoek naar de eeuwenoude boerderij De Bonenerg in Greffelkamp. Naast de bouwgeschiedenis worden ook de bewonings- en eigendomsgeschiedenis beschreven. Oudgediende Wim Jansen (92) blikt met enkele korte verhalen terug op zijn jeugdjaren. Dinie Teelen schreef tenslotte nog een artikel over de Meenenhof. Een huis met een bijzondere geschiedenis, waar ooit de Israëlische gemeente van Didam kerkte.

Verkoop
Zolang de OVD gesloten is – vooralsnog tot 1 juni – is het jaarboek alleen te koop bij de Bruna aan de Oranjestraat 4 in Didam. Het boek kost 10 euro.