22ste Henk Lubberding Classic deels over nieuw parcours

’s-HEERENBERG – Zondagmorgen 26 augustus staan ’s-Heerenberg en omgeving opnieuw in het teken van het wielrennen. Dan wordt, een jaar na het NK wielrennen de alweer tweeëntwintigste editie van de Henk Lubberding Classic gehouden.

Het peloton achter de voorrijdwagen onderweg. Foto Jan Kraaijenbrink

Deze cyclo over 110 kilometer mag zich ook dit jaar weer in een flinke belangstelling verheugen. Inmiddels hebben zich bijna 250 mannen en vrouwen ingeschreven en de verwachting is dat – bij goed weer – ook op de dag zelf zich nog veel mensen aanmelden.

De organisatie van de Henk Lubberding Classic beschikt over een ervaring van bijna veertig jaren. In 1978 werd ’s-Heerenberg in verband met 600 jaar Stad, gevraagd etappeplaats te worden van de Profronde van Nederland. Daarop werd gretig ja gezegd en was de ’s-Heerenbergse wielerorganisatie geboren.

Naast secretaris Sjaak Reumer maakte ook Gerard Geers van het begin af aan deel uit van de ’s-Heerenbergse wielerstichting. Inmiddels is Bert van der Louw voorzitter, Ed de Haas penningmeester en maakt Jan Vreeman uit Breedenbroek, Henk en Corina Lubberding uit Voorst, Evert en Dini de Rooij uit Raalte, en Wilma Reumer uit ’s-Heerenberg deel uit van het bestuur. Theo Overbeek uit Ulft is vorig jaar helaas overleden. Samen met meer dan 100 vrijwilligers hoopt deze groep zondag de 22ste Henk Lubberding Classic weer tot een goed einde te brengen. Met de hulp van de Nederlandse en Duitse politie moet dat kunnen lukken.

Zo’n kleine 300 renners en rensters gaan dus komende zondag om 9.30 uur bij Laco Sportcentrum Montferland in ‘s-Heerenberg van start voor hun tocht door Gelderland en een klein stukje Duitsland. Ook dit keer geen Posbank, geen Zijpenberg en geen Emmapyramide. Daarvoor in de plaats rijdt de karavaan verder de Achterhoek in, richting Zutphen en trekt langs de IJssel naar de Rijn bij Lobith waar de oude route weer opgepakt wordt, dus inclusief de Elterberg.

Parcours
De start van de Henk Lubberding Classic is een prachtig gezicht. Ruim 300 coureurs vertrekken onder leiding van Henk Lubberding zelf. De deelnemers gaan na de start bij het sportcentrum in een gesloten peloton achter de voorrijdwagen van Volvo Arendsen, met aan het stuur oud-wielrenner Reem Kok, van ’s-Heerenberg naar Doetinchen en vandaar via Velswijk en Hengelo naar de ‘binnenlanden’ van Bronkhorst om via Rha en Olburgen weer bij Doesburg uit te komen. Via de Rijksweg gaat het naar de N336 naar Zevenaar, waar het peloton weer op de oude route terecht komt. Vervolgens gaat het naar Babberich en het Gelders Eiland, waar bij Tolkamer de wedstrijd vrij gegeven wordt.

In Tolkamer gaat het spel op de wagen. De voorrijdwagen maakt zich uit de voeten en iedereen mag dan proberen om via de Rijndijk, de Elterberg en een rondje rondom Montferland als eerste de finishstreep aan de Zeddamseweg te ’s-Heerenberg te bereiken. De eerste doorkomst in ’s-Heerenberg is om 12.15 uur, terwijl een klein half uur later de winnaar de streep voor de tweede en laatste maal passeert, natuurlijk gevolgd door heel veel anderen. De verschillen zijn dan overigens behoorlijk groot, want lang niet iedereen gaat voor de overwinning.

Afsluiting
In de periode van het finalerondje van 11.30 tot 13.30 uur zijn de wegen van het parcours binnen de bebouwde kom afgesloten voor alle verkeer. Voor ‘s-Heerenberg zijn dat de Slotlaan, Stokkumseweg en Zeddamseweg, voor Zeddam de ’s-Heerenbergseweg en Bovendorpsstraat, voor Beek de St. Jansgildestraat en Peeskesweg en voor Stokkum de Kastanjelaan en Peeskesweg. Mensen die binnen het parcours wonen en zondag tussen twaalf en twee nog met de auto weg willen, doen er verstandig aan hun voertuig vóór de middag buiten het parcours te plaatsen.

Met name de mensen die in Stokkum verblijven en ergens naartoe willen, ondervinden daar last van. Aangeraden wordt om vóór elf uur of na twee uur te vertrekken. Dan is de Stokkumseweg weer vrij. In de binnenstad vindt dan de braderie plaats.

Verder verzoekt de organisatie iedereen om honden en katten binnenshuis of in ieder geval aangelijnd te houden. Het gebeurt nog regelmatig, gelukkig nog nooit in ‘s-Heerenberg, dat een huisdier een valpartij veroorzaakt. De eigenaar is in dat geval aansprakelijk voor de schade van de renners en dat kan behoorlijk in de papieren lopen.Facebooktwittergoogle_plus

Sjaak Reumer
Over de schrijver
Sjaak Reumer is geboren en getogen in ’s-Heerenberg en was tot zijn pensionering gedurende meer dan 40 jaren werkzaam als boekhouder bij Rabo Verpakkingen B.V. Zijn hobby’s zijn onder meer het organiseren van wielerwedstrijden, zoals in het verleden de Grote Prijs Wieler Revue en tegenwoordig de Henk Lubberding Classic en het schrijven voor diverse bladen. Zo maakt hij al jaren deel uit van de redactie van carnavalskrant De Waskuup. Daarnaast is hij oud-prins en erelid van de ’s-Heerenbergse carnavalsverenging en is hij sinds zijn pensionering PR-voorzitter van Bergh in het Zadel voor de Kankerbestrijding.