Zwembad de Hoevert vindt gehoor bij gemeenteraad

DIDAM – Ruim 2800 handtekeningen op de Didamse kermis, zo’n 1600 in het zwembad, bijna 1600 likes op Facebook en acties in het gemeentehuis en Gouden Handen. Didam protesteerde deze week massaal tegen de mogelijke sluiting van zwembad de Hoevert. Het dorp vond daarmee gehoor bij de gemeenteraad.

Helma Bolder haalde dinsdag namens zwemvereniging de Watervrienden handtekeningen op tegen de sluiting van zwembad de Hoevert.

Helma Bolder haalde dinsdag namens zwemvereniging de Watervrienden handtekeningen op tegen de sluiting van zwembad de Hoevert.

Een meerderheid van de raadsleden gaf donderdagavond aan niet in te stemmen met het bezuinigingsvoorstel van het college. En daarmee lijkt een sluiting van het zwembad in Didam van de baan. “Wij vinden het belangrijk dat de Hoevert open blijft”, zei onder andere Oscar van Leeuwen namens het CDA. “Daarvoor zetten we dan ook al onze elf zetels in en schrappen dus de bezuiniging van 340.000 euro uit de kerntakendiscussie.”

Bezuiniging
De raad gaf echter wel aan dat beide zwembaden, zowel de Hoevert als Laco in ’s-Heerenberg, een taakstellende bezuiniging moeten doorvoeren. Namens de Hoevert liet onder andere manager Debby Broersma al weten daartoe bereid te zijn en hierover graag met de gemeente in discussie te willen.

“Wij snappen dat de exploitatie van een zwembad een grote kostenpost is en dat er bezuinigd moet worden”, zei Broersma. “Die discussie hebben we echter nooit met de gemeente kunnen voeren. Wij zijn bereid om samen tot een oplossing te komen en denken zelf een bezuiniging van 50.000 euro te kunnen halen. Daarvoor moeten we echter wel de exploitatie aanpassen.”

Broersma denkt hierbij aan een mogelijke inperking van het aantal recreatieve uren, een nog grotere samenwerking met de verenigingen en mogelijk een tariefverhoging, al geniet dat laatste niet haar voorkeur. Onvermijdelijk gaat dit gepaard met een inkrimping van het aantal fte’s. “Bij sluiting van het zwembad staan echter alle achttien medewerkers op straat. Dat wil je als gemeente toch ook niet. Kijk eens wat dat kost.”

Verenigingen
Een sluiting van het zwembad in Didam heeft bovendien grote gevolgen voor de verenigingen die er gebruik van maken. Triatlonvereniging Triathliem en Zwemclub Wehl trainen al jaren in de Hoevert en Zwemvereniging de Watervrienden werd 41 jaar geleden opgericht bij het opengaan van het zwembad.

“Voor ons betekent het sluiten van het zwembad ook het einde van de vereniging”, vertelde bestuurslid Helma Bolder dinsdagmorgen tijdens de handtekeningenactie op de kermis nog. “Met een vereniging van 350 leden kom je niet zomaar bij een ander zwembad binnen, al zijn ’s-Heerenberg en Zevenaar voor ons ook geen alternatieven. Wij organiseren veel activiteiten voor kinderen (schoolzwemmen), ouderen en gehandicapten. Die rijden geen vijftien kilometer naar ’s-Heerenberg.”

Zoals het er nu naar uitziet, kunnen zij echter gewoon in Didam blijven zwemmen. Pas op 13 november wordt er door de gemeenteraad een officieel besluit genomen over de bezuinigingen. De bijval van de raadsleden donderdagavond stemden de gebruikers van het zwembad in elk geval positief.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.