Zuidzon nieuwe naam Brede School

DIDAM – Zuidzon is de nieuwe naam van de Brede School Zuid. De naam werd woensdagmorgen in het bijzijn van alle gebruikers van het gebouw onthuld. “Met deze nieuwe naam willen we uitstralen dat we niet alleen als school, maar ook met Zozijn, Puck & Co en ’t Raland in één gebouw zitten”, zegt Marjolein Wenting, directeur van basisschool Het Kompas.

Zozijn hield woensdagmiddag open huis in Zuidzon.
Zozijn hield woensdagmiddag open huis in Zuidzon.

“Bij Brede School denken veel mensen toch aan een hele grote school”, weet Wenting. “Dat zijn we niet en zo willen we ook niet worden gezien. Maar het gebouw is ook meer dan alleen een school. Naast Het Kompas zijn er een kinderopvang, orthopedagogisch centrum voor kinderen die extra zorg nodig hebben en sporthal ondergebracht. Samen hebben we daarom gekozen voor een nieuwe naam.”

De nieuwe naam Zuidzon is bedacht door Femke Kamphorst (10), één van de kinderen uit de naschoolse opvang. Hiervoor werd door de gebruikers een prijsvraag uitgeschreven. “Van de twintig inzendingen was dit de mooiste naam. Daar waren we het unaniem over eens”, vertelt unitleider en groepsleerkracht Ruud Leuverink. “De gele kleur van het gebouw wordt geassocieerd met de zon en we zitten in Didam Zuid. Daarbij spreekt deze naam de kinderen aan.”

Zozijn
De naam staat nog niet op het gebouw. Woensdagmorgen werden er daarom papieren letters onthuld, die door de kinderen van Het Kompas, Puck & Co en Zozijn de afgelopen weken gezamenlijk werden gemaakt. Want ondanks dat Zozijn pas kort geleden haar intrek nam, wordt er op groepsniveau al veel samengewerkt.

“Die integratie is veel beter gegaan dan we van tevoren hadden bedacht”, zegt Abco Neerhof, manager van orthopedagogisch centrum De Winde van Zozijn. Aansluitend op de onthulling van de nieuwe naam, hield Zozijn woensdagmiddag een open huis. “Daarmee willen we aan de andere gebruikers, de buurt, maar ook de gemeente laten zien wie we zijn en wat we doen.”

Zozijn heeft in het gebouw twee groepsruimtes tot haar beschikking, waar ongeveer twintig kinderen in de voorschoolse leeftijd van 2 tot 4 jaar zijn ondergebracht. “Onze kinderen moeten zo normaal mogelijk kunnen opgroeien”, vindt Neerhof. “Dan is het mooi dat je met de basisschool en kinderopvang in één gebouw zit en zo nauw kunt samenwerken met het reguliere onderwijs. We zitten vast naast Puck & Co en de kinderen spelen en ontdekken met elkaar. Dat is toch fantastisch.”