‘Zorgen doen we met elkaar’

’s-HEERENBERG – Net als alle gemeenten wordt ook Montferland vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning thuis. Naast de transities in het sociale domein krijgt de gemeente echter ook te maken met bezuinigingen. Er ligt dan ook een grote uitdaging om ondanks al die veranderingen toch goede zorg te blijven leveren. Het sociaal team en de ‘gebiedsaanjager’ moeten de gemeente daarbij helpen.

Gebiedsaanjager Edith Starrevelt.
Gebiedsaanjager Edith Starrevelt.

Het sociaal team bestaat uit medewerkers van de gemeente, MEE, Sensire en Welcom. Zijn belangrijkste taak is het versterken van de zorgzame samenleving. “Het sociaal team kijkt wat iemand echt aan zorg nodig heeft en wat hij zelf nog kan met behulp van het eigen netwerk”, vertelt Edith Starrevelt. Zij is op 1 april door Welcom aangesteld als gebiedsaanjager en ondersteunt het sociaal team.

Eigen netwerk
“Ik ben het schakelpunt tussen de informele zorg en het sociaal team”, zegt ze. De zorg van de toekomst gaat veel meer uit van de eigen kracht en mogelijkheden van mensen. Eventueel met inzet van buren, familie en vrienden.

Starrevelt: “Als dat niet lukt, kijken we naar ondersteuning door vrijwilligers. Mensen hebben namelijk geen recht meer op voorzieningen, maar op een oplossing. Doet iemand een aanvraag voor een scootmobiel alleen omdat hij op vrijdagavond naar de bingo wil, dan kijken we eerst of er eventueel een buurman is die hem mee kan nemen.”

Het sociaal team en de gebiedsaanjager proberen te voorkomen dat mensen tussen de wal en het schip vallen. Dat hoeft echter lang niet altijd met behulp van de formele zorg. “Mensen doen vaak een beroep op een huisarts terwijl er een heel ander probleem speelt. Ze zijn bijvoorbeeld eenzaam. Wij proberen ze dan in te zetten als vrijwilliger, waardoor ze zich weer nuttig voelen en hun netwerk wordt versterkt.”

Aan Starrevelt de taak om het sociaal team in haar gebied zichtbaar te maken. Daarnaast stimuleert en ondersteunt ze alle vormen van informele hulp. Dat kan ook gaan om burgerinitiatieven. “In Braamt zijn we nu bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een telefooncirkel voor ouderen, zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. In Azewijn heb ik inmiddels contact gehad met de dorpsraad, die een vervoersregeling voor senioren wil starten.”

Uiteindelijk zou er volgens Starrevelt in alle wijken en dorpen een vrijwillige hulpdienst moeten komen, die het met elkaar oplost. “Denk daarbij aan een tuingroepje, een boodschappenteam en een oppascentrale die mensen helpen bij dingen waartoe ze zelf niet in staat zijn. Zorgen doen we namelijk met elkaar. Alleen als iedereen elkaar kan en wil helpen, kunnen we de zorg betaalbaar houden.”

Tweede team
Het sociaal team en de gebiedsaanjager zijn op dit moment alleen nog in ’s-Heerenberg, Zeddam, Braamt Lengel, Kilder, Azewijn en Stokkum actief. In het najaar start er echter ook een sociaal team in de voormalige gemeente Didam, Beek en Loerbeek