Zaalvoetbaltoernooi voor ‘CIOS in Frankrijk’

DIDAM – Studenten van CIOS Arnhem organiseren dit jaar voor de negende keer een vakantieweek in de Franse Dordogne voor tien gezinnen, waarvan één of meerdere kinderen een ernstige stofwisselingsziekte hebben. In sporthal ‘de Muizenberg’ in Didam vindt op vrijdag 27 februari een zaalvoetbaltoernooi voor dit goede doel plaats.

De organisatie van het toernooi is in handen van Mike Hoeving (links) en Paul Loeters (in 'bumperball').
De organisatie van het toernooi is in handen van Mike Hoeving (links) en Paul Loeters (in ‘bumperball’).

De organisatie van het toernooi is in handen van CIOS-docent Paul Loeters en Mike Hoeving, beheerder van ‘de Muizenberg’. “Dit is de derde editie”, vertelt Hoeving. “Teams die willen deelnemen, betalen honderd euro inschrijfgeld. Dat gaat in zijn geheel naar het goede doel. Verder is er een dartstoernooi, loterij en kan er tegen betaling worden meegedaan aan ‘bumperball’. Ook die opbrengst is voor ‘CIOS in Frankrijk’. Daarbij schenken wij tien procent van de omzet en kunnen sponsoren voor een minimaal bedrag een banner in de zaal plaatsen.”

Voor het project moeten de derde- en vierdejaars studenten van Rijn IJssel CIOS Arnhem zo’n twintigduizend euro ophalen. Daarvoor krijgen twee keer vijf gezinnen in mei en juni een geheel verzorgde week op vakantiepark Domaine Lou Peyrol.

“Dat park is in 2005 gekocht door twee docenten van het CIOS in Arnhem, Obe en Iet Postma”, zegt Loeters. “Zij kwamen vervolgens tijdens een golftoernooi in gesprek met professor Smeitink van de Vereniging Kinderen met een Stofwisselingsziekte (VKS). Zo ontstond het idee om gezinnen met een kind met een stofwisselingsziekte een vakantie aan te bieden in Frankrijk.”

Eindproject
Voor de organisatie van die vakanties werd direct aan Loeters gedacht. De Didammer leidt studenten op tot ortho- en bewegingsagoog en zag het in het initiatief een mooi eindproject voor de vierdejaarsstudenten. “Elke week gaan er achttien studenten mee. De helft is derdejaars. Zij bedenken en organiseren het programma en worden daarbij door de vierdejaars studenten aangestuurd.”

Het mooie van de week is dat niet alleen de gezinnen tijdelijk worden ontlast van de zorg voor hun zieke kind, maar dat de leerlingen daarbij ervaring opdoen in het begeleiden van kinderen met een beperking. “Ze leren bovendien hoe ze de aandacht moeten verdelen over de broertjes en zusjes. Maar ze horen ook de verhalen van de ouders hoe het is om een kind met een ernstige stofwisselingsziekte te hebben.”

Hoewel het zaalvoetbaltoernooi door Loeters en Hoeving wordt georganiseerd, moeten de studenten benodigde bedrag voor de vakantieweken grotendeels zelf ophalen. “Ongeveer zeshonderd euro per student”, weet Loeters. “Zo hoeven de gezinnen alleen de reis te bekostigen.”

Inschrijven
Voor het toernooi kunnen zich naast competitieteams ook recreanten inschrijven. “Iedereen die een keer wil voetbalen, kan meedoen”, zegt Hoeving. “Ze moeten zich echter wel met een team aanmelden.” Inschrijven kan nog tot en met maandag 23 februari door een mail te sturen naar p.loeters1@upcmail.nl.