Wilhelmina ontvangt honderden schutters in centrum van Didam

DIDAM – Ze is de jongste schutterij van Didam en met zo’n 140 leden ook één van de kleinste. Dat weerhoudt Schutterij Wilhelmina er echter niet van om een groot evenement als de Kringdag Montferland te organiseren. “We verwachten volgende week zondag zeker 800 schutters, maar het kunnen er ook maar zo 1500 worden”, zegt secretaris Wim Klaassen.

Schutterij Wilhelmina krijgt bij de organisatie van de kringdag in de markthal onder andere hulp van Harry Loeters (helemaal rechts) en Paul Peters (tweede van rechts).
Schutterij Wilhelmina krijgt bij de organisatie van de kringdag in de markthal onder andere hulp van Harry Loeters (helemaal rechts) en Paul Peters (tweede van rechts).

De locatie is dan ook uniek. Nooit eerder werd er een federatief schuttersevenement in het centrum van het dorp georganiseerd. “Meestal vinden de kringdagen in een grote wei of op een voetbalveld plaats”, weet Klaassen. “Daar kun je het allemaal wat compacter houden, omdat alle wedstrijden op hetzelfde terrein plaatsvinden. Wij moeten de activiteiten wat spreiden, maar dat gebeurt wel in een prachtige setting.”

Centraal staat daarbij de markthal, waarin onder andere de horeca wordt ondergebracht. De kleine hal dient tevens als opslagruimte voor de instrumenten van de dertien deelnemende schutterijen. Klaassen: “Tussen de markthal en Meulenvelden richten we ook een horecaplein in met eet- en drinkgelegenheden en een groot springkussen voor de jeugd. De majorettewedstrijden vinden in de centrale hal van Meulenvelden plaats. Daar staan de meiden in elk geval droog en het is bovendien leuk voor de bewoners.”

Het ringsteken gebeurt op de Lockhorststraat en het vogelknuppelen voor de koninginnen en schieten voor de koningen bij het gezondheidscentrum. “We schieten als het ware over de begraafplaats heen.” De overige activiteiten worden allemaal op en rond het voormalige gemeentehuisplein gehouden.

Opening
Te beginnen ’s morgens om 9 uur bij Gasterij de Harmonie, waar de koningsparen, besturen en genodigden worden ontvangen en de erewijn wordt aangeboden. Na de commandantenbespreking vindt om 11 uur de officiële opening plaats op het plein voor het voormalige gemeentehuis. Hier start ook de rondgang van de dertien schutterijen. Zij trekken in ongeveer anderhalf uur ruim twee en een halve kilometer dwars door Didam. Aansluitend, om 13 uur, beginnen de wedstrijden.

“Het vendelen is ook op het gemeentehuisplein, net als tijdens het schuttersfeest”, vertelt Klaassen. “De bielemannen hakken in het centrumpark, tussen de Drostlaan en de Raadhuisstraat. Daar wilden we in eerste instantie het hele evenement houden. Het park was echter te drassig. Nu besparen we bovendien op de kosten, omdat we geen tent hoeven te huren.”

Na de Gelderse kampioenschappen Vendelen Indoor, die vorig jaar door Schutterij St. Martinus Greffelkamp ook in de markthal werden gehouden, besloot Wilhelmina voor dezelfde locatie te gaan. “De markthal was prachtig aangekleed en bleek een prima plek voor zo’n evenement”, vindt Klaassen. “En de ruimte wordt zo voor meerdere doeleinden dan alleen de markt en het parkeren van auto’s gebruikt.”

Vrijwilligers
Aan de Kringdag Montferland op zondag 17 april werken zo’n tachtig vrijwilligers van Schutterij Wilhelmina mee. Bij de organisatie krijgt ze bovendien medewerking van Schuttersgilde Loil-Vooruit, Schutterij St. Isidorus Oud-Dijk en St. Martinus Greffelkamp. “We maken gebruik van hun kennis en materialen. Zo lenen we de schietpalen van Loil-Vooruit en het ringsteek statief van St. Isidorus.”