Wereldrecordhouder Zersenay Tadese loopt Montferland Run

’s-HEERENBERG – Zesvoudig wereldkampioen en wereldrecordhouder op de halve marathon, Zersenay Tadese, doet op zondag 2 december mee aan de Pfixx Solar Montferland Run. Hij past met zijn imposante palmares in het rijtje van grote kampioenen, dat in ‘s-Heerenberg al aan de start verscheen.

Zersenay Tadese in actie in 2011.

Als de weersomstandigheden goed zijn, komt misschien wel het scherpe parcoursrecord in beeld, want ook Mangata Ndiwa en de supersnelle Eric Kiptanui zijn door de organisatie gecontracteerd. Vorig jaar was er tot op het laatst veel strijd op het glooiende, maar door de afdalingen, ook razendsnelle parcours van exact 15 kilometer. Nu de talentvolle Keniaan Mangata Ndiwa en zijn landgenoot Eric Kiptanui het opnemen tegen wereldrecordhouder Zersenay Tadese uit Eritrea staat er veel prestige op het spel.

Wereldtitels
Sinds 2010 is Zersenay Tadese in het bezit van het wereldrecord op de halve marathon. Hij deed er destijds in Lissabon 58 minuten en 23 seconden over. In de jaren daarvoor won hij de ene na de andere wereldtitel. Hij versloeg in 2007 het hardloopwonder Kenenisa Bekele op de cross bij de wereldkampioenschappen in Mombassa. Daarna volgden wereldtitels op de 20 kilometer en de halve marathon; liefst vijf in totaal.

Parcoursrecord
Het parcoursrecord van 42 minuten en 25 seconden, gelopen in 2012 door Geoffrey Mutai, is zeer scherp maar kan dit jaar dus wel eens verbeterd worden. Mutai is als eerste grote naam en wereldtopper al enkele weken geleden vastgelegd door de organisatie, net als Europees kampioen marathon Koen Naert. Binnenkort worden de Nederlandse topatleten en het deelnemersveld bij de dames bekend gemaakt.

Kijk voor meer informatie op www.montferlandrun.nl.