‘Wat wij over hebben, gaat naar voedselbanken Enschede en Kleve’

’s-HEERENBERG – In 2012 startte Henriëtte Daals haar Particulier Initiatief Bergh. Op een fiets met tas en bolderkar ging ze de marktkramen en lokale ondernemers in ’s-Heerenberg af om voedsel in te zamelen voor gezinnen die het zelf niet konden betalen. Inmiddels helpt de stichting Particulier Initiatief Bergh wekelijks 45 gezinnen in Nederland en 27 in Duitsland. Toch heeft nog niet iedereen weet van het werk van de stichting.

Deborah Firing (links) en Henriëtte Daals informeerden belangstellenden over Particulier Initiatief Bergh. “Wij zijn geen voedselbank, maar helpen mensen die daar niet terecht kunnen.”
Deborah Firing (links) en Henriëtte Daals informeerden belangstellenden over Particulier Initiatief Bergh. “Wij zijn geen voedselbank, maar helpen mensen die daar niet terecht kunnen.”

Daarom hield ze vorige week woensdag een inloopbijeenkomst voor omwonenden en andere belangstellenden en nodigde ze ’s avonds onder andere de lokale politiek en middenstand uit voor een presentatie. “Wij zijn geen voedselbank”, benadrukt Deborah Firing. Ze is één van de vier bestuursleden en heeft de voedselwerving als belangrijkste taak. “Veel mensen vragen ons of we de voedselbank niet in de weg staan. Absoluut niet. Wij helpen juist de mensen die daar niet terecht kunnen.”

Dat zijn onder andere gezinnen die maximaal 25 euro per maand boven de grens zitten, die de voedselbank hanteert. “Daarbij moeten gezinnen die gebruik maken van de voedselbank na drie jaar weer een nieuwe aanvraag doen en krijgen ze drie maanden geen voedselpakketten”, weet Firing. “Daar kan de voedselbank niks aan doen, dat zijn nu eenmaal de regels waar ze zich aan moeten houden. In die tussentijd kunnen mensen bij ons terecht.”

Stichting
Particulier Initiatief Bergh is sinds 18 september een stichting. De stichting heeft vier bestuursleden en vier vrijwilligers. Zij voorzien wekelijks zo’n tachtig gezinnen van een voedselpakket. De gezinnen worden getoetst door welzijnsorganisatie Welcom en het Sociaal Team van de gemeente. Het voedsel wordt gesponsord door een groot aantal lokale en regionale ondernemers.

“We gaan voor drie maaltijden per week”, zegt Daals. “Daar zit vrijwel altijd een aardappelproduct, groente, vlees, fruit en brood bij. Zo krijgen we van bakkerij Wiltink uit Doetinchem elke week 65 broden, schenkt Vishandel Wennekes ons vis en is Gelderland Fleishwaren Emmerich eveneens een grote sponsor. Daar kunnen we regelmatig zo’n drie- tot vierhonderd kilo vlees ophalen.”

Het bestuur en de vrijwilligers van de stichting Particulier Initiatief Bergh.
Het bestuur en de vrijwilligers van de stichting Particulier Initiatief Bergh.

De stichting zit dan ook regelmatig met overschotten van bepaalde producten. Daarom werkt ze sinds juni van dit jaar samen met Voedselbank Enschede. Ook is er een samenwerking met Der Tafel Kleve, de Duitse voedselbank. “Wat wij over hebben aan bijvoorbeeld vlees gaat naar Enschede en Kleef”, legt Daals uit. “Wij hebben daarentegen weinig zuivel, dat krijgen we dan weer van hun. Door te ruilen kunnen we de schijf van vijf veel beter in de gaten houden en onze klanten beter bedienen. Hopelijk kunnen we in de toekomst op deze manier ook met Voedselbank Montferland samenwerken.”

Sinterklaasmiddag
Stichting Particulier Initiatief Bergh verzorgt binnenkort ook een Sinterklaasmiddag. Hiervoor krijgt ze naast snoep en ranja zevenhonderd nieuwe cadeautjes gesponsord. “Daarmee kunnen we alle kinderen in Montferland, die onder de grens zitten, van een cadeautje voorzien”, vertelt Firing. Meer informatie is te vinden op de Facebook pagina van de stichting. Hier staat ook een groot aantal sponsors op vernoemd.