Wandelen langs de Nevelhorst en door het Baerlebos

DIDAM – Stichting Vrienden van de Nevelhorst heeft in samenwerking met de VVV Montferland een nieuwe folder uitgebracht met twee wandelroutes langs de Nevelhorst en door het Baerlebos. In de folder staan naast de routes ook de bezienswaardigheden van het recreatiegebied in Didam beschreven.

Franc Scheerder biedt wethouder Martin Som de eerste folder aan. Verder op de foto v.l.n.r. Theo Strikkeling, Arnold van Kevelaar (beiden Vrienden van de Nevelhorst) en Harry van den Broek (VVV Montferland),

Wandelaars kunnen het laarzenpad, met een lengte van 6,5 kilometer, lopen of het 4,6 kilometer lange Nevelhorstpad. Beide routes starten bij de TOP aan het Nevelhorstpad. Het laarzenpad is met groene pijlen bewegwijzerd, het Nevelhorstpad is te volgen via de blauwe pijlen. “De Nevelhorst is een kleinschalig recreatiegebied, maar prachtig om in te wandelen”, zegt Franc Scheerder, voorzitter van Vrienden van de Nevelhorst.

De stichting Vrienden van de Nevelhorst werd in 2010 opgericht en heeft vijftien vrijwilligers. Zij onderhouden het gebied voor Staatsbosbeheer en komen hiervoor één keer per maand op de maandag bij elkaar.

“De Nevelhorst is het enige bosgebied dat Didam heeft”, vertelt Scheerder. “Het is een uniek gebied met veel wild en bijzondere planten. Dit komt onder andere door de overgang van klei- naar zandgrond. In het bos zit een dassenburcht en uit een flora en faunascan is onlangs gebleken dat er rond de waterplas onder andere ransuilen, ijsvogels en oeverzwaluwen leven.”

De folder is gratis verkrijgbaar bij alle servicepunten van de VVV Montferland. Op zondag 20 mei is een deel van de route ook te lopen met een ornitholoog (vogelkenner). De wandeling, georganiseerd door Vrienden van de Nevelhorst, start om 10 uur bij Westernboerderij de Baerle aan de Baarleweg en duurt ongeveer anderhalf uur. Voor kinderen is de wandeling gratis, volwassenen betalen 5 euro.