VVZ en St. Joris zetten nieuwe stap richting verdere samenwerking

ZEDDAM/BRAAMT – De voetbalverenigingen Zeddam en Sint Joris zetten zondag een nieuwe stap richting een toekomstige fusie. Na het samengaan van beide jeugdafdelingen vorig jaar vond op sportpark De Padevoort een eerste gezamenlijke familiedag plaats. Hier werd de gehele jeugd in nieuwe presentatiepakken gestoken.

Tijdens de familiedag op De Padevoort speelde de jeugd onder andere een potje levend tafelvoetbal.
Tijdens de familiedag op De Padevoort speelde de jeugd onder andere een potje levend tafelvoetbal.

“Daarmee willen we de 150 jeugdleden van de Samenwerkende Jeugdopleiding (SJO) nog dichter bij elkaar brengen”, zegt bestuurslid Harm Peeters van Sint Joris. “De jeugd van VVZ had al presentatiepakken. Maar door het samengaan met de jeugd van Sint Joris waren er meer nodig. Vanaf nu lopen alle jeugdleden in hetzelfde pak met het logo van SJO Zeddam-St. Joris op hun borst.”

Ook kregen alle jeugdtrainers en –leiders een nieuwe jas. “Acht maanden geleden zijn we met Stefan Bod, Patrick Rentink en Miguel de Boer op zoek gegaan naar sponsoren om de pakken bekostigd te krijgen”, vertelt Peeters. “Ons verhaal heeft zowel in Braamt als Zeddam, maar ook daarbuiten, veel los gemaakt. Iedereen was enthousiast en wilde graag bijdragen. Uiteindelijk hebben we ook nog jassen voor de trainers en leiders kunnen aanschaffen.”

De pakken werden zondag tijdens de eerste familiedag op sportpark De Padevoort gepresenteerd. Vanaf één uur vonden er voor de kinderen eerst diverse sport- en spelactiviteiten plaats. Zo speelden ze een partijtje levend tafelvoetbalspel, lag er een pannaveldje en kon er op een voetbaldoek met gaten worden geschoten. Rond een uur of drie was het dan eindelijk zover en mochten de kinderen hun nieuwe tenues aan het publiek laten zien.

Eén voor één renden de elftallen het veld op, onder een boog van rode, groene en zwarte ballonnen door. Toen alle elftallen op het veld stonden, vormden ze samen de letters SJO. Met een drone werd dit unieke beeld vervolgens van bovenaf op de foto vastgelegd.

Fusie
Met de presentatie van de pakken en de daaraan gekoppelde familiedag werd ook weer een stap richting een mogelijk toekomstige fusie van beide verenigingen gezet. Een werkgroep onderzoekt momenteel of er tussen de seniorenafdelingen eveneens een samenwerking kan plaatsvinden.

Na de presentatie van de nieuwe trainingspakken werd er een luchtfoto gemaakt van alle jeugdleden, die samen de letters SJO vormden. Foto Mike Halma
Na de presentatie van de nieuwe trainingspakken werd er een luchtfoto gemaakt van alle jeugdleden, die samen de letters SJO vormden. Foto Mike Halma

“Dat gebeurt op basis van gelijkwaardigheid”, zegt Peeters, die ook in deze werkgroep zit. “Zowel Sint Joris als Zeddam heeft nog maar drie seniorenelftallen. We hebben elkaar dan ook nodig om te kunnen overleven. Op dit moment wordt daarom onderzocht of en hoe een fusie in de toekomst mogelijk is. Waarschijnlijk gebeurt dat via een tussenstap, maar misschien besluiten de leden wel dat een fusie al eerder wenselijk is.”

In eerste instantie wordt echter gedacht aan een zogenaamde SSA-constructie, waarbij beide verenigingen blijven bestaan, maar er wel een nauwe samenwerking plaatsvindt. Peeters: “Zoals Carvium en Aerdt het ook doen. Het eerste en tweede elftal gaan dan samen en de overige teams mogen gebruik maken van elkaars spelers. Zo’n constructie mag van de KNVB drie jaar blijven bestaan, daarna moet er een fusie plaatsvinden. Sommige mensen binnen de verenigingen vinden echter dat we dan net zo goed meteen kunnen fuseren. Het zijn uiteindelijk de leden die hierin het laatste woord hebben.”

In oktober vindt er daarom nog een tussenpresentatie plaats en kunnen de leden hun stem laten horen. In januari of februari is er nogmaals een bijeenkomst, waarin definitief wordt beslist hoe de toekomst van beide verenigingen er uit ziet. “Als de meerderheid akkoord is, moeten we namelijk uiterlijk in maart al aan de KNVB doorgeven hoe de samenwerking er vanaf volgend seizoen uitziet.”